Rabu, 22 Jun 2011

Pening + Pening + Pening

Herm, peningnyew blew dew banyak cngat krja sekolah... Malas sangat-sangat nak buat. Ye la, selama ny pun ak bukannya rajin sangat kan?? Ramai yang ckap at ak:
" Kau dalam malas buat kerja sekolah, malas baca buku, suka tidur, still boleh jgak bwk plajaran ny. Kalau kau baca buku, mesti kau lagi pandai"
" Angah, mak tengok hang pandai la jugak dalam pelajaran. Walaupun hang x tuisyen, hang elok jugak periksa. Orang yang tuisyen mahal-mahal, dok kelas air-cond pun biasa-biasa ja. Buat habis duit ja. Allah bagi semua orang ny sama ja. Semua pandai. Malas dngan rajin ja. Kalau hang rajin buat kerja rumah, buat latihan, ulangkaji, x mustahil hang boleh dapat semua A. Hang x mau masuk U ka?? x mau dapat elok2? Hang kena usaha sikit lagi ja. Mak x harap pun hang dapat tinggi2. Kalau keputusan tu elok, mak bersyukur sangat. Habis tu macam mana nak pandai kalau tak baca buku? Ingat Tuhan nak bagi segedebuk macam tu? Kalau dok doa ja siang malam tak mau nak usaha macam mana nak berjaya??"
" Ira, awak mesti dapat keputusan yang cemerlang tau. Awak mesti berjaya dalam hidup awak"
"Anjang, ibu nak sangat Anjang berjaya dalam SPM. Ibu dah anggap anjang macam anak ibu sendiri. Buatlah yang terbaik, Anjang. Tahun ni je last. Tak mau malas-malas dah"
" Nenek, buat kerja sekolah!!"
"Nenek, bangunlah. Jangan tidur!!! Hish, asyik tidur je..."
" Angah, cuba baca buku, buat kerja sekolah. Malas betul la hang ny. Mengadap novel tu berjam-jam boleh. Sanggup tak tidur nak habiskan baca novel. Cuba anggap buku sejarah ke Bio macam novel tu. Usaha habiskan. Ini  tidak. Tidur,novel. x de keje lain. Apa nak jadi? Along x kira, hang kena dapat sekurang-kurangnya 7A. Hang kene dapat keputusan lagi OK daripada along. Dah Along x boleh buat, Along harap kat hang je la buktikan. Bagi mak ngan abah bahagia tengok kejayaan hang.
"
Haha..itulah diantara beberapa nasihat n teguran yang aku terima. But ak still malas. Vitamin M banyak betul dalam diri. bukan x de kesedaran. Tapi sedar sekejap je. Lepas tu, buat 'bodo' balik. Macam mana ny??
Pape un, Bella.. Thanks 4 all of this. I like it!! hehe...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan