Selasa, 28 Februari 2012

Abg posmen ke Puncak Pelunsur Haji

Pelunsur  Haji?? Apa pelunsur Haji tue?? x pernah dgr pun?? Pelunsur Haji kat mana??
haha.. 
Pelunsur Haji adalah tempat yang mana merupakkan rekaan semata-mata..(rasanya lah..)
 Btw, Pelunsur Haji merupakan salah satu tempat yg terdapat dalam novel
 "Jangan Ganggu Lenaku"
  by 
kita..

Apa kaitannya Abg Posmen dgn Pelunsur  Haji??
Begini.. Let me story...

Kak  Haiza Najwa ada mengirimkan satu parcel padaku  kira-kira 2 minggu yg lalu..
Malangnya,  parcel  e2 x kunjung tiba meskipun seminggu telah berlalu...
Makanya, kami  berdua hairan..

Aku pula, menanti  dan terus menanti  seperti  Atira  yang sentiasa menanti  kemunculan 'Asfahul' yg amat menyanyanginya di alam mimpi...
Berkat kesungguhan kak Haiza yg tidak mahu mengecewakan peminatnya sepertiku (perasan kejap..haha)  , makanya beliau melangkah ke Pejabat Pos menanyakan perihal parcelku yg x kunjung tiba..
Meskipun di tahan dan terpaksa mendengar celoteh seseorang otw ke pejabat pos..
 (kata beliau melalui statusnya di facebook..)

Akhirnya, beliau melakukan penghantaran semula melalui puterinya Nur Fitrina..(kalo x silap)
Pada keessokan harinya, beliau mebuat  status di  laman Cintai Novel Malaysia - Novel  Cermin Hidup ke Haiza Najwa Novel's Club ntah yg menanyakan perihal parcelku sekali lagi..

Kak Haiza Najwa menanyakan adakah mahligai indahku  berada di Puncak Pelunsur Haji sehinggakan tidak ada satu posmen pun yang berjaya ke  sini di alam  sedar??
Perlu bermimpi seperti Atira dahulu??  hehe...


 
Finally, parcel  yg kunanti hampir  2 mingggu tiba dgn jayanya..
Adakah posmen tadi sedang tidur?? Makanya dia berjaya 'tembus' ke daerah  ini?? hehe..
What ever it is, I'm  really happy..
So, so and so much...
Love it 100x..



Let check it ouut what Kak Novelist Haiza Najwa  write on 'my' novel..

" Remaja ibarat puspa yang sedang  mekar..
Indah namun mudah  terkoyak.
Jagalah dirimu sebaik mungkin serta 
dekatkan dirimu pd Allah s.w.t
DIA perlindung TERBAIK!!! "
                                                                                                                                                                       
From Haiza Najwa with <3
Ok,  that is what Kak  Haiza write kat first page novel...
With her signiture..
First time dpt tandatangan penulis..
Yg paling  best, penulis e2 sendiri yg post pd kita!!!
Sgt2 suka dan teruja...
Pada anda yg masih belum dapatkan novel Jangan Ganggu Lenaku, 
pastikan anda dapatkannya dengan kadar segera dan anda tidak akan menyesal!!!
Perlbagai  ilmu baru akan kita dapat daripada novel ini..

Siapa kata novel  hanya sesuai  untuk wanita dan mengsahkan tentang CINTA semata-mata???


Nota kaki :  Adakahanda juga meminati karya kak Haiza?
 Cepat! Klik pada

Isnin, 20 Februari 2012

Pabila ku berbohong...

Setelah berapa lama x ada idea nak menulis,
kali ny ak na  ctew satu  pengalaman time ak balik lg a.k.a my  home sweet home.. ngee~~
Cerita ny berlaku dalam perjalananku ke  Sg. Petani..
Lumut-Sg.Prtani
Begitulah yg ditujukkan  pada tiket bas..haha

Ceritanya begini :

Petang tue, lepas kelas  Add Math,  aku terggesa-gesa balik rumah Cik Ani untuk  pack my thing.. Almaklumlah, nak balik rumah.. Tp satu benda  pun ak x pack  agy.. x de aura nak balik  umah kowt?? hak3
Kalau x silap, aku balik  4 Raya Aidiladha.. Tolong betulkan  if aku silap yew, kawan2???
Syukurlah, Farah Aqilah  sudi menghantarku ke stesen bas Lumut.. Mak Cik aku dah balik kampung time uw.. 
 "Naseb la ada kau, Farah.. Kalau x, tak tau la apa nasib aku" bicara  ikhlas dari  haty ny.. ahaks!!
 Lepas Farah hantar aku, dia pun balik rumah.. Yg terharunya,  time uw hujan renyai-renyai.. Kredit again to my fwen coz sudi bersusah untuk  rakannya ini...

 Maka, bermulalah pernantianku keseorangan di dalam renyai hujan menanti bas  yg x kunjung tiba...
Eh, lupa nak bagi tau. Aku naik bas Transnasional. But, I'm really  hate nek bas nyh coz dia singgah  Kuala Kangsar  dulu.. So,  perjalananku menjadi bertambah panjang.. But, kali ny aku terpaksa naik jugak sbb time ny  kan time perayaan.. So, kalau aku nek bas  Sri Maju n  berhenti kat Butterworth, masalah la pulak na naik bas rapid ke SP. x pepasal kang ak kne berdiri  sepanjang perjalanan sprt pengalamanku suatu  ketika dahulu... Satu  perkara ygg aku suka dgn  bas Transnasional, ianya  sunggguh selesa!! Tambah-tambah lagi kalau dpt buisness class pnyew bas.. Naseb la uw..ngee~~ ak pnah  nnaik 2 kali jeww.  Tp, cayalah!!! superb!

Eh, mcm  lari tajuk  asal  je?? Baiklah, kembali pada penipuanku sebentar tadi..

Time aku tengah tunggu  bas, adalah satu motor ny. Berhenti  betul2 depan aku.. Yg bwk moto tue lelaki.. Blakang  dia  pompuan..  Dari gaya mereka, aku agak diorang  suami-isteri.  Then, si isteri  pun turun.. Berlari-lari anak bagi megelakkan hujan... Then, dia mengeluarkan sesuatu drpd sweather dia..
Guess what???




    BABY...





ak un terkejut... But, no  wonder la.. Dia nak lindungi  anak  dia drpd kena hujan.. Kebetulan bas dah sampai.. aku pun naik la..
Lebih kurang 5 minit kemudian, lelaki tadi naik dan tercari-cari nombor kerusi... Then, dia berhenti kat sebelah aku.. Aku  cuak jugak sbb aku mang  tak suka duduk sebelah lelaki  dlam bas.. nak tidur pun takut2 je..
After that, the lady with the  baby tadi pun naik.. Duduk sebelah aku. Then, dia salam husband dia, n the husband pun turun.. Maka,  bergeraklah bas tersebut ke destinasi...

A few minutes later, akak tue  un tegur aku..

"Adik  nak pi Sg. Petani ka?" tanya akak tue. ak un  layan jew larh.. aku unn boring,kan??
"Ya,kak.. Akak nak pergi  SP jugak  ke??"
"Kak  nak balik rumah mak kak la  d taman keladi  nuuh" jawabnyew   lagi. Then,  aku tau diew mang  pure Kedah..hak3
"Owh, dekat la.. Sy dok ***" jawabku lagi
"Adik dok sini,kat mana?" tanyanya lagi. Alamak.. ramahlah pulak akak ny.
"Dok dalam  kak.. A22.."
"Belakang sekolah tu, ka? kak  dok A19.."  oke, skunk ak  da tau  dia wife navy..
"Haah,kak. " jawabku ramah..
"Kak ny baru pertama kali ja naik bas ni.. Tue yg tanya adik nak p mana.. Takut salah naik bas pulak. Selalunya kak dok merempit  ja dgn abah dia ni, balik rumah. Ni, dah ada budak ni kesian pulak nak bawak dia naik moto.. La ni pulak dok kerap hujan.. Abang  ikut belakang ja la.." tambahnya ramah
Aku yg kehabisan modal diam aja.. x tau nak cakap  apa dah.

"Adik kawin dgn navy jugak, ka??"  Gulp!! Soalan cepumas  tue.. Aku na  jawab apew nyh.. Any idea?? Untuk mengelak daripada  kena explain panjang  lebar  cerita why aku duduk nan mak  cik aku dan  sebagainya, maka inilah  jawapanku...

"Haah,kak. Sy pun baru ja pindah  situ. Tapi, kerap jugak la naik bas balik rumah. Abang selalu  kena kerja luaq.." haha.. Bagaikan rama-rama sedang berterbangan di dalam hatiku.. Lawak gilew.. Aku da kawen?? uhuk3..
"Oh, ya ka?? Selalu kena tinggai la ni? Kak pun ingat nak balik kampung kali ni lama sikit la..Pasai abang kena pi kursus mana tak tau sebulan. Boring eyh.. dok  rumah sorang2. kita pun bukan kenai  sapa lagi" tambah akak tue ramah.. 

Aku pu mula lew cakap kedah with this akak.. Almaklumlah, lama x praktis.. Time aku dok Sik,  lupa terus  ckap  KL.. Dok sana  seminggu punn cukup la.. Diowg lew gelarkan aku cam uw.. "DAK KL MASUK KG"  haha.. gelaran aku dulu, uwh!! Bila aku dah tak tau nak cakap apa2, aku pun senyap je la sambil main dengan anak dia..

"kak, meh sini saya pegang dia . Kesian kak lenguh dukung dia dari tadi" pintaku  sambil menghulurkan tangan. Pabila anak itu berada di pangkuanku, maka mulalah ak men2 nan  diew.. Tampaku sedari  akak itu sedang 'memerhati'kan ku.. hak3..

" Adik ny suka  sangat main denngan Alia, tak  ada apa-apa lagi ka??"  soal that lady. Oke, aku paham maksud 'tak ada apa-apa uw'. Maklumlah.. aku an da kawen?? Hak3..  No wonder la aku suka  men nan anak diew.. Adik aku an kecik agy?? Lagipun,  aku mang minat  budak2 kecik  ny..

"Tak, kak...  Dok jaga ni.. Tak mau bagi lekat awai2.. Ingat  nak sambung blajaq  dulu..  Satgi nak belajaq susah.."  hak3.. aku tipu lagi.. x  tahan betul.. aku sedang men'jaga'  rahimku  daripada terisi.. hak3...
* gelak guling-guling

"Hurm, elok la tu. Kak pun dulu blajaq di politeknik.. Habih belajaq ja, terus orang mai mintak.. Pas tu, keluaq la hat ni. Nak belajaq lagu mana? Nak tunggu hat ni  besaq, satgi keluaq hat  lain pulak.." Jawab that akak penuh perasaan..  hak3.. Lawak betul.. Cube korang  imagine orang kedah cakap.. hehe.. Lawak sungguh!!!

Aku pun mengiakan sambiil mengangguk kepala dan tersenyum... Hak3... Lawak2.. Then, kitowang tido.. Kalo sembang pun, biasa2 je.. Nothing intresting...  

Actually, ada agy.. Tapi malaz la na menaip.. Dulu,  time aku citew kat kawan2  sekelas, depa semua  ketawa!! hak3.... x penah2 aku uat  diowang ketawa cam uw.. Selalunyew aku uat  diowaang marah jew.. ngee~~~
Yg  tak tahan uw, Farah yg 'brutal' dan 'innocent girl' ub ketawa..hak3..

p/s : To  that akak yg mungkin  terbaca this entry, I'm  so  sorry.. x terniat pun nak nipu.. Just nak rasa mcm mana perbualan org2 yg da 'kawen' nyh..hak3...

Ok, Farah.. Kamu glamour dlm entryku kali nie.. hak3


 Bagaimana ya jika kita 'berkahwin' sebelum waktunya?









Isnin, 6 Februari 2012

Jangan Ganggu Lenaku

First time ak baca review novel ‘Jangan Ganggu Lenaku’ by Haiza Najwa, ak dah teruja nak beli. Macam ada satu perasaan kuat yang menarik-narik ak ntuk memilikinya.. Then, aku un melangkah ke kedai Popular at Central Square... Cari punya cari, x jumpa-jumpa... Ak un ingat lain kali la nak beli novel ny.. Nmpak pula novel Cinta Kontrak.. Mang ak da lama simpan hasrat nak beli novel ny paz bcew some bab at Penulisan2u. Elok ak nak capai, nampak pulak novel JGL.. Dengan senyuman bangga, ak un ambik, belek2. Cari gak kot2 ada naskah lain coz buku ny da agk 'buruk'.haha.. Maklumlah, yg last kan. Mesti la orang dah pakat pilih habis. Aku un buat 'bodo' jew and terus ke kaunter untuk bayar.. Ada 2 sebab ak terus bayar novel ny. Antaranya:

1. Takut mak nampak coz mak memang anti novel2, majalah or buku cerita sejak ak skolah rendah lg. Mak pernah ugut nak bakar semua buku yg ak pinjam kat perpustakaan time sekolah dulu. Sejak dr tue, ak baca sorok2. Sampai sanggup ambil touch light dan baca buku malam-malam. (Saja x bukak lampu takut mak ak perasan). Ak un x tau la mana datangnye minat membaca yang menebal dalam diri aku ny. Meskipun resikonya amat besar iaitu rabun (memang dah rabun pun.haha..) ak tetap teruskan minat membaca. Hinggalah ak pernah dinobatkan sebagai Tokoh NILAM Sekolah di Perak and Tokoh NILAM Daerah Sik, Kedah. (Bukan nak bangga,ye..hehe). Aku juga telah membuktikan dengan mendapat pingat NILAM tahap Jauhari di sekolah rendah dan memagang pingat NILAM sekolah menengah 3 thn berturut-turut. Guess what?? Mak ak memang x tau langsung dengan pencapaian demi pencapaian yg ak dpt. Ak penah tipu mak cakap nak pergi Kursus Latihan Kawad Kaki PPIM at Ipoh selama 2 hari (Ak memang aktif kawad sejak dulu). Malangnya, ak sebenarnya pergi pertandingan Ulasan Buku Rakan Pembaca (Kelayakan untuk mendapat anugerah NILAM time bulan membaca dulu.) Alhamdulillah, tiada apa yg berlaku padaku. Kalau x, menyesal x sudah sebab tipu mak.


Oke, sebab seterusnya,

2. Ak ny memang agak 'kedek atau 'Haji Bakhil' coz kalau bab-bab duit ny, mang ak genggam rapat. Siapa yg kenal ak, cukuplah kawan dgn ak sehari jew dan akan tau sifatku ini..haha. Kalau ak nak beli sesuatu, ak kne pikir banyak kali. Keperluan atau kehendak??? Malangnya, kalau bab Novel and Holiday, ak memang x berkira. (Kadang tue berkira juga. Masalah kewangan,kan??). So, that's why ak terus ke kaunter untk bayar buku ny.. Ak takut kalau ak ubah fikiran and letak balik kat rak dia... Sementelah ak mang tgh pokai skunk ny.. Kocek pun dah rabak. Mang zaman darurat betul.. Tapi, x pe la. Minat punya pasal.

Setelah penat berceloteh, jom kta review buku nyh..


This is the book... Cantek, kan cover dia??

Tajuk : Jangan Ganggu Lenaku


Penulis: Haiza Najwa

Harga: SEM - RM22.00/ SABAH&SRWK - RM25.00



Review:

 Novel ny mengisahkan tentang seorang gadis bernama Atira. Dia hanyut dalam perasaan sendiri setelah tidak dapat menerima kematian ibunya dlm keadaan yg tragis. Atira didera dr segi mental dan fizikal oleh madunya. Asfahul yg tidak menyedari perkara ini membiarkan Aty tanpa pantauan. Akhirnya, Aty terperangkap didalam satu alam yg dikuasai jin atau bunian. Aty bertemu Asfahul yg menyintainya di situ.. Emalin yg cemburu nekad untuk menghapuskan Aty seperti yg pernah dilakukan ibunya pada abang tirinya 11 tahun yg dulu.. Apa sebenarnya yang terjadi?? Adakah bunian itu memang wujud?? Cerita ny bukanlah kisah seram.. Hanya selingan supernatural untuk menghidupkan watak, mengajar kita erti kasih sayang. Juga pengajaran agar tidak terlalu berhalusinasi!!! Meskipun ianya sebuah novel cinta, terdapat banyak unsur yg diselitkan membuatkan novel ini sangat menarik dan patut dimiliki... Anda pasti tidak rugi mengeluarkan wang untuk memiliki novel ini… Jom ramai-ramai serbu kedai buku. Dengarnya buku ny dah nak masuk cetakan ke-2

Haha.. teruja x?? Dapatkannya sekarang untuk mengetahui kesudahan kisah Atira di Teratak Asfalin...

Adakah anda berminat dengan JGL?
Klik this..
 Jangan Ganggu Lenaku

Jumaat, 3 Februari 2012

Hi Tea Graduation 2011



Actually, acara Hi Tea Graduation ny da lama dah... Just ak bru brkesempatan na ctew at cni.. = )
Nmpak x kad kat atas uw??
wow!! Kitowang sumew langsung x sangak akan dpt kad jemputan...
Nmpak class gitu..haha

Majlis ny hanya untuk meraikan kami, pelajar Form 5, SMK Pangkalan TLDM...
Waktu majlis ny berlangsung, kami dihidangkan dengan tayangan video dan gambar sepanjang perjalanan kami sebagai warga SMKPTLDM...

Pagi tue, ckgu sempat pesan lagi :
"Ptg ny, kamu semua pakai cantik-cantik, hensome2 sbb kta ada pemenang pakaian tercantik"
Lebih kurang macam tue la ckgu ckap.. Ntah, aku un da lupew. Da lama berlalu, kan??
So, let's check it out pic kami di sana...











Ini semua gambar ktowang pose kat kolam renang Teluk Batik Beach Resort..
Gambar ny ak 'curi' at FB Farah..
Cantik kan dia edit???

Ini lak pic kwn2 ak lam dewan...

Then, alang2 da sampai Teluk Batik, ktowang un melaram r at TB.. haha






Pic2 ny plak, ak 'curi' dlm FB Amalina.. haha

Comel kan, kami???


Spanjang majlis tue berlangsung, ada cabutan bertuah.. Ktowang gurlz 5 Mawar yg duduk meja tue, kbanyakannyew dpt Cabutan Bertuah.. Memang bertuah, kan??
Rasanyew 2 org je yg x dpt.. Sabar, ye?? hehe


 
Cuma tupperware yg dpt..haha
Jgn sedey, ye???



Yg penting, semua gembira bila dpt bwk balik Cenderamata ini beserta dgn sijil penghargaan...


I'm really miss this moment.. Miss my friends very much!!!