Khamis, 17 Mei 2018

Bercuti ke Yogyakarta


Actually, dah lama travel ke Jogja ni..
Bulan 2 hari tu..
Tapi baru terasa nak update dalam blog..hahaha

Maisarah Majid yang excited sangat nak pergi Jogja, lepas jogja viral di facebook baru-baru ni...
Tempat ni sangat sesuai untuk orang yang baru nak belajar travel and backpackers macam kami.. hahha

So, Kitorang pergi ber-3, dengan housemate Mai, budak batch aku jugak.
So, tak de la kekok sangat, kan...

Me, zana and maisarah

Sebelum aku membebel dengan lebih panjang lebar, aku nak bagi amaran!
Entry kali ni memang panjangg gilerr..

So, untuk korang yang malas nak membaca, aku shortlistkan intinery sepanjang aku dekat jogja..


Hari Pertama:
-          Umbul Ponggok: yang ni aku tak nak tulis budjet sebab korang boleh plan budget korang, and nak ambil pakej apa.
-          Pinus pengger: Entrence fee: rp2500 (lebih kurang RM1.50)

Day 2:
-          Prambanan Temple :Entrance fee: rp202500 (RM60+) - student price.
-          Puncak Becici: Entrance Fee: Rp2.5k (RM1.50)
-          Pintoe Langit: Entrance Fee: Rp2500 (RM1.50)
-          Hutan Pinus Mangunan: Entrance Fee: Rp2.5k (RM1.50)
-          Seribu Batu Songgo Langit: Entrance Fee: Rp2.5k (RM1.50)
-          Jurang Tembelan: Entrance Fee: Free

Day 3
-          Punthuk Setumbu: Entrance Fee: Rp30k (~RM9) – foreigner
-          Gereja Ayam: Jeep + Entrance Fee: 44k (~RM15)
-          Candi Borobudur: Entrance Fee: Rp202500 (~RM65) student price.
-          Pulepayung: Entrance Fee: Rp5k (~RM3)

Day 4
-          Sunrise di Gunung Merapi: Jeep sunrise tour: Rp450k (RM150)
-          Taman Sari Water Castle : Entrance Fee: Rp15k (~RM6)
Camera: 3k (~RM1) - hanya 1 phone/camera yang kena bayar.
-          Pantai Timang: Entrance fee + Jeep: Rp350k (~RM65) untuk 1 jeep/4 person
Gondola: Rp200k (~RM60)
Bridge: Rp100k (~RM30)

Total Entrance Fee + Jeep + Gondola: RM340/person
Flight 2 way malyasia-jogja: RM340.90/person
Supir untuk 4 hari: 2 juta (~RM186/person)
Hotel 5 hari 4 malam: Rp640k (~RM100)
Total : RM967

Guys, korang boleh rancang perbelanjaan yang lagi murah sebenarnya, tapi kitorang banyak membazir sebab semua tempat nak pergi, semua tempat nak cuba...
Well, alang-alang dah melawat tempat orang, kita try je la semua,kan? Bila ntah nak dapat peluang datang sini lagi.

Untuk yang nak save budget, korang tak payah main walker dekat umbul ponggok and pergi banyak sangat candi..
Mugkin boleh cut cost dekat hotel dengan supir jugak.
 Actually pergi ramai lagi murah, sebab supir sediakan kereta avanza.
 Naik jeep pun boleh 4 orang. 
So, dah boleh kurangkan kos dekat situ.

Lets start our story:
Sehari sebelum ke Jogja, aku tidur rumah Mai and Zana, sebab esok tu kitorang gerak sekali g KLIA. Pukul 4 pagi kitorang dah keluar rumah. Bersemangat waja betul..haha
Bertolak dari kl-jogja 0945pagi, sampai sana dalam 11.30 cenggitu...
Sampai je airport, our supir @kuwatono_jogjatravelwisata dah siap tunggu pegang kertas bertulis nama @syazanaamie . Tetiba rasa macam best pulak sebab ada org jemput..😂

Yg kiri tu lah tour guide kitorang, Mas Kuwatono


Our first destination is umbul ponggok. Dia macam kolam renang, tapi bersumberkan air mata air. Ada banyak ikan..😍
Kitorang ambil pakej walker, rp150k each person (dlm rm45) untuk berjalan didalam air, pakai topi tu la, tak payah tahan nafas.
 Jalan buat biasa je..haha..
Sebelum masuk tu dia bagi pakai tali pinggang yang beratnya 5kg, nak bagi kita tenggelam la dlm air. Karang terapung pulak, macam mana nak jalan kan..😂

Antara moments best, bagi ikan makan dalam air


Paling best kalau uolls tau berenang, and pandai tahan nafas dalam air.
Ada byk port bergambar kat situ, macam motosikal, buaian besi, tv, khemah...
Setiap tempat tu dlm rp10-20k kalau x silap, with cameraman and of kos la dgn camera diorang. Kalau dah pandai menyelam, berenang, tahan nafas, ada go-pro pulak tu, x payah bayar.
Bergambar la korang sepuas hati kat situ.
Kitorang cuba jugak, tapi x berjaya sebab tak pandai berenang and tak boleh tahan nafas lama..😂
Best,satu pengalaman baru sebab kat malaysia memang tak la kan, nak ada tempat cenggini, mandi bersama ikan..
Yang paling best nya, ikan dia banyak giler...😍😍
Boleh bagi makan ikan, sentuh ikan...
Sis suka! Hahaha


Dah puas bermandi-manda, kitorang menuju ke Pinus pengger
Entrence fee: rp2500 (lebih kurang RM1.50)
Tempat ni, lebih gelap (malam) lagi cantik.
 Time kitorang sampai2, sedang2 elok je tengah sunset.
So, nikmati keindahan sunset dulu sebelum bergambar...
Kalau nak gambar cantik, of kos la pakai cameraman, kan? + belakang tu kosong, jadi cantik la gambar.
Kalau ambil gambar sendiri, mesti ada je makhluk2 yang nak bergambar jugak, tapi main sailang tak ikut giliran.
Gambar dari org professional, mesti la lagi cantik..hehe

Ini gambar yang kitorang beli. Cantik kan, pemandangan belakang tu...
So, kalau nak beli gambar, sekeping gambar harga rp4k.
 Ermm..dekat sini, android lebih diutamakan.
  "Mbak pakai Apple? Ngak bisa connect nanti. Ngak ada sesiapa yang pake android?"
So, korang boleh menangis tak berlagu je la kalau x bawak backup pendrive.
Eh, x lah.. Tak de la kejam sgt.
Diorang org berniaga, mesti berfikiran luas. Kalau tak, rugi la..
Korang bagi je email. Nanti diorang hantar gambar dlm email.
 Jgn sesedih,k? Huhu

Dah puas berjalan + penat main air and jet leg tadi, kitorang check in Hotel dan tidurr…


Day 2

Prambanan Temple

Entrance fee: rp202500 (RM60+) - student price.

Kitorang gerak dalam pukul 7 pagi, and yang jadi supir kitorang hari ni Mas Rahma Alvino, sebab Mas Kuwatono ada hal emergency.
Temple ni dekat giler dengan hotel kitorang, tak sempat panas punggung pun duduk dalam kereta..hahaha…
For those yang masih belajar, korang beruntung sangat. Dapat student price.
 Nasib la, sis ada kad student lagi. Kalau tak, mati laa nakkk, mahal giler tiket nak masuk temple pun. Tapi biasa la, mana2 negara pun harga tourist lagi mahal,kan?
Masuk je candi, ada welcome drink dekat sebelah kanan.
Korang boleh pilih nak tea or coffee.
But, kitorang pilih mineral water sebab nanti nak berjalan jauh dan panas..

Full view prambanan. Cantik, kan?

Candi Prambanan ni adalah the biggest hindus temple in Indonesia, and one of the biggest in Southeast Asia.

Candi ni cantik sangat.. 😍

View dia cantik, gambar dia cantik, org dlm gambar pun cantik.. Ehh?? 😆

Dulunya candi ni lagi besar, tapi banyak yang dah musnah masa Yogyakarta Earthquake 2006... Banyak la, batu2 jatuh berterabur, kesan daripada gegaran tu.
But seriously, I'm fall in love with the view..
Aura nak bergambar pun ada, jadi bersemangat...hahaha
Mungkin sebab masih awal pagi and fresh, tengok view yang cantik lagi...

Ini view prambanan dari dekat. Ada banyak jenis jugak temple ni

Sis suka! Memang in mood betul la nak bergambar! 
Dekat sini kalau korang nak beli keychain memang berbaloi sangat. Murah dan banyak pilihan.


Dah puas berjalan, our next destination is Puncak Becici
Entrance Fee: Rp2.5k
Nak sampai ke puncak, tengok pemandangan yang cantik mestilah kena mendaki,kan?
Berpeluh jugak la, sementara nak sampai ke puncak ni. Dengan panas teriknya..😱
Tapi, once dah sampai ke puncak,
Terus jatuh cinta! 😘
MashaAllah, cantiknya...
Indahnya alam ciptaan Tuhan...😍
Memang puas hati.

Memang panas dekat atas ni.. Tapi dapat tengok kota jogja yang cantik dengan alam semualajadi yang masih terpelihara

Bila ada angin, fuhh..nyaman je rasa.
*jangan lupa bawak air mineral.
Aqua dingin kat wisata ni mahal. 3k-5k. Kalau dah terdesak tu, bedal je la labu...


Dah puas bergambar, kitorang menuju ke Pintoe Langit
Entrance Fee: Rp2500 (RM1.50)
Macam biasa la, naik ke tempat tinggi perlulah mendaki. Tapi tak de la jauh dan besar sangat macam puncak becici tadi... 😅
Tempat ni best, sbb nampak langit yang saangaatt luas.

Cantik,kan? Rasa dekat je dengan langit

Kalau pemandangan cantik tu, biasa lah.. Dah naik tempat tinggi, confirmlah dapat view yang cantik dan luas. 😍

Yang bestnya jogja ni, diorang manfaatkan setiap hutan yang ada, untuk dijadikan tempat menarik bagi tarikan pelancong.

Walaupun tempat2 wisata ni jauh ke pedalaman, tinggi, berbukit-bukau, jalan mini tar yang kecil dan menggerunkan, dengan pengalaman dan kepakaran our supir, kitorang dapat mengharunginya dengan mudah sekali..hahaha (padahal duduk tidur je dalam kereta, tau-tau je dah sampai..😅)


Seterusnya, Hutan Pinus Mangunan
Entrance Fee: Rp2.5k (RM1.50)
Semua tempat ni sebenarnya dekat-dekat je, diatas satu bukit. Cuma orang yang usahakan tu lain-lain, idea lain, so macam ada kelainan sikit la disetiap tempat tu.
Actually, banyak gambar kat sini hilang, sebab semua gambar kat sini using my phone, and phone @cik_sarahmajid dia amanahkan mas Rahma jaga dalam kereta.

So, of kos la banyak gambar kat sini hilang.
Tempat ni macam hutan rekreasi la.. Ada port nak bergambar dan menikmati alam semula jadi.. Hutan Pinus, mestilah semua pokok Pinus, kan? Tapi ini semua pokok yang ditanam. Bukan hutan semulajadi. Pandai diorang ni buat marketing,kan?
Hutan ni best sangat. Sejuk, nyaman je.. Banyak oksigen!

Seribu Batu Songgo Langit
Entrance Fee: Rp2.5k (RM1.50)
Nama lain tempat ni “Seribu Batu yang Menopang Langit.”
Wujud selepas Hutan Pinus Mangunan...
Tempatnya pun dekat2 je.. Masih diatas bukit yang sama.

So, dekat sini ada banyak tempat sebenarnya, macam Rumah Hobbit, Taman Tumpah,Rumah Seribu Kayu @ Rumah Kurcaci dan Jambatan Jomblo. Yang single je tau, boleh naik jambatan ni. Yang dah berpunya tak boleh naik.. 😂


Rumah Hobbit

rumah seribu kayu

Selain jalan2, selfie dan bergambar, boleh juga try Flying Fox disini.
Tapi kalau x sempat try pun tak pe, banyak tempat lain ada peluang lagi kalau nak cuba naik.



Our last destination is Jurang Tembelan
Entrance Fee: Free

Ini port femous nak buat gaya ala-ala titanic

Free sebabnya tempat ni dah tutup sebab dah nak gelap. Rasanya entrance nya sama dengan tempat wisata yang lain, Rp2.5k
Time sampai tu, sempat la kami nikmati sunset disebalik gunung.
Tak de la nampak sangat, sebab yang cantiknya kalau tengok sunset dari kebun buah mangunan.

Menikmati sunset di Jurang Tembelan

Oh, plan asal sebenarnya nak tengok sunset di pantai parangtritis. Tapi itu la, seronok sangat bergambar kat tempat lain sampai lari masa.

Eh, taklah. Sebenarnya sebab banyak berehat dipertengahan jalan naik bukit sebab penat..😂

Berhenti berteduh la, berhenti minum air la, berhenti ambil gambar la.. Hahaha
Paling best datang jurang tembelan time pagi, ada awan, kabus gitu.. Barulah bila bergambar, depa tangan ala-ala atas kapal titanic berlayar atas awan cenggitu...
 Baru awesome gambarnya! 👍

Tapi datang time sunset pun best jugak, lagi-lagi bila ada cowok ganteng yang pandai ambil gambar macam mas Rahma...🙈

Lepas je kitorang tau kebolehan dan kepakaran Mas Rahma ni ambil gambar, cari angle semua tu, maka terpaksalah dia jadi cameraman tak bergaji kitorang. Kira phone kat tangan dia je la, and kitorang cuma senyum kat mana rasa posing..😅

Dalam perjalanan balik tu dia tanya nak makan apa.
So, jawapan kitorang macam biasa la, "tak kisah makan apa2, makanan apa yang best and sedap, makanan apa yang ada kat jogja tapi tak de kat malaysia" hahaaha..

Ye la, dah pergi negara orang, kena try la makanan kat sana.
Tapi serious, tempat mana pun yang supir bawak pergi makan memang best dan terbaikk.. 👍

Makanya, kami pun makan mee ayam malam tu.
Dia macam mee, campur dengan ayam rendang, ada kuah rasa macam maggi ayam.
 Campur dengan kicap dan sos, serious sedap. Rugi kalau tak cuba.
Niat asalnya nak belanja Mas Rahma makan, sebab kegigihan dia jadi photographer, tapi dia ni jenis pemalu sikit. Lepas makan je terus bayar, g merokok and tunggu dalam kereta..😂

Makasih ya, Mas Rahma sudi menjadi jurufoto kami..


Day 3
Punthuk Setumbu
Entrance Fee: Rp30k (~RM9) - foreigner


Menanti sunrise

Bertolak pukul 4 pagi untuk tengok Sunrise di Punthuk Setumbu. Semangat bangun awal pagi, dengan sejuk nya kota Jogja.
Oh, ye.. Jogja ni cepat cerah dan cepat gelap, ya…
Kebanyakan warga jogja dah mula bejekerja seawall jam 5 pagi. So, memang tak sunyi la jalan.
Sampai je Puthuk Setumbu, kitorang solat dulu. Nasib dah ambil wuduk dari Hotel. So, tak payah dah nak buka tudung bagai.
Ermm.. fo your information, joga ni tempat solat dia bercampur lelaki dan perempuan. Tempat wudhuk pun terbuka. Kalau ada sesetengah tempat yang diasingkan tempat solat lelaki dan wanita pun, tempat berwudhuk masih terbuka. So, agak tak selesa sikit la. Lagi-lagi kalau tempat yang bercampur tu. Tetiba ada lelaki solat sebelah kita. Ehhh???

Bukit Punthuk Setumbu merupakan salah satu spot terbaik untuk menyaksikan sunrise dengan latar Gunung Merapi dan Merbabu.

Dari sini juga, boleh nampak Candi Borobudur dan Gereja Ayam.
Untuk mendapatkan view yang cantik, disarankan mendaki ke puncak sekitar jam 5 pagi. Untuk mendaki pula, mengambil masa lebih kurang 15 minit. Tapi jgn risau, jalan dia cantik. Bukan tanah semata-mata.
Dulunya tempat ni ladang penduduk. Tapi, selepas seorang photographer abadikan view sunrise yang cantik dari sini, maka terhasillah satu lagi tempat wisata tarikan pelancong.

Bagi yang photogenik and photographer, memang berbaloi-baloi datang sini. Bagi yang kayu seperti saya, duduk je la nikmati matahari terbit...hahahaa

Main buaian dulu sebelum balik..

Ayunan @  buaian pun ada, untuk ambil gambar. So, tak payah dah la pergi ayunan langit. Tapi kalau yang gayat dan takut tinggi, fikir dulu sebelum naik. Hahahaha
Actually free je, tapi kalau nak minta tolong orang tempatan ayunkan dan ambil gambar, bayar la Rp5k sorang.

Dari sini ada laluan terus ke gereja ayam. Tapi bagi yang tak tahu jalan, turun je la. Naik kereta, pergi ke gereja ayam. Karang sesat dalam hutan tu, tak ke susah..hahaha



Dah terang sikit, kitorang menuju ke Gereja Ayam
Jeep + Entrance Fee: 44k (~RM15)
Sebenarnya boleh je nak mendaki sendiri ke gereja ayam ni. Tapi, itulah.. Dah lepas mendaki, takkan la nak mendaki lagi. Penat kott..hahaha

Manja sangat!💁
So, naik la jeep. Jalan dia curam jugak.
Gereja ayam terletak di Bukit Rhema di Magelang, yang dikeliling oleh beberapa gunung, di antaranya adalah Gunung Sumbing, Merbabu, Suroloyo dan Merapi.
Antara tempat shooting AADC2...
Dapat la jumpa Rangga kat sini.

Di hadapan gereja ayam

Gambar je la tapi...😂
Menurut masyarakat sekitar, Gereja Ayam sudah terbengkalai sejak tahun 1990-an. Bangunan ini dulunya dijadikan tempat tinggal, sebelum akhirnya menjadi gereja.

Banyak yang menganggap bangunan ini mirip seekor ayam yang sedang duduk di tanah dan di bahagian kepalanya terdapat sebuah mahkota. Daniel Alamsjah, pendiri Gereja Ayam menegaskan bahawa bangunan tersebut bukan berbentuk ayam, tapi burung merpati! Sayangnya, bangunan ini terbengkalai kerana kekurangan dana, juga pertentangan dari warga sekitar.


Bukit Rhema menyediakan beberapa ruang doa peribadi sebagai lokasi beribadah warga sekitar berbagai agama, seperti Buddha, Islam, dan Kristian dengan cara mereka sendiri. Selain itu, bangunan ini juga pernah digunakan sebagai pusat rehabilitasi untuk anak-anak cacat, penagih dadah, dan orang gila.

Dengan nama lain, ini adalah tempat berdoa untuk semua agama, tetapi dipanggil gereja sebab pengasas utamanya beragama kristian.

Dah penat berjalan di kepala dan badan, kita ke bahagian ekor pulak. Ada cafe baru buka disini, dan disajikan dengan singkong percuma (including entrance fee tadi).


Singkong goreng, atau ubi kayu goreng. Rasanya sangat rangup dan sedap! Untuk menghsilkan singkong ini, ubi perlu direbus dan disimpan didalam peti ais semalaman sebelum digoreng keesokan harinya. Serious tak pernah rasa ubi kayu yang sedap macam ni! https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f2/1/16/1f60d.png😍
Kredit to our driver, mas @kuwatono_jogjatravelwisata
untuk semua informasinya.


Jangan tanya mana gambar singkong, sebab gambar makanan antara banyak gambar yang hilang...


Our next destination, Candi Borobudur
Entrance fee: Rp202500. (~RM65)



Actually, korang tak payah datang pun tak pe, just tempat sejarah,kan.. So, pergi either one. Prambanan atau Borobudur.
Borobudur lebih terkenal, sebab lagi banyak sejarah. Tapi dia jauh dan tinggi nak mendaki.
For personal opinion, aku lebih sukakan candi prambanan. View lebih cantik. Ada tempat berteduh, dan tak tinggi sangat nak mendaki..haha

Candi Borobudur adalah sebuah candi Buddha yang berada di Kecamatan Borobudur Kabupaten Magelang.
Candi ini berada di dataran berbukit yang hampir seluruhnya dikelilingi oleh gunung.

Candi Borobudur didirikan di sekitar tahun 800 Masihi.
Ianya menjadi tempat ibadah dan ziarah, kira-kira 150 tahun dan akhirnya dibiarkan sepi kerana migrasi besar-besaran. Ditumbuhi hutan dan ditutupi abu merapi, Borobudur tertimbun tanah. Siapapun orang-orang di sana tak pernah tahu jika dibawah kaki mereka ada sebuah Candi besar peninggalan kebudayaan nenek moyang terdahulu. Namun keadaan berubah setelah sekitar tahun 1814 Masihi, Sir Thomas Stamford Rafless menemukan puing-puing batuan tua dalam jumlah banyak di sekitar wilayah tersebut.

Sir Thomas Stamford Rafles adalah Gabenor Jenaral Inggeris yang memimpin Indonesia pada masa peralihan penjajahan dari Belanda ke Inggeris pada tahun 1811 M –1816 M.
Bukan mudah mengeluarkan candi sebesar ini daripada tanah. Untuk mengetahui cerita lanjut, boleh buka balik buku sejarah atau google..hehe

Candi Borobudur lagi besar, jauh dan tinggi berbanding Candi Prambanan. Memang basah ketiak jugalah nak sampai candi ni. Dengan panas terik, mentari diatas kepala dan tak de tempat berteduh, sis memang not in mood langsung nak bergambar.
(Sebenarnya memang dah tak de mood sejak org dekat kaunter tak percaya kami student..😅 )

Oh, lupa nak bagi tau dekat Candi Prambanan dan Candi Borobudur diorang akan bagi free welcome drink. So, pilihlah either tea, coffee or air mineral. Of cos la kitorang pilih aqua dingin kan, nak berjalan jauh..hahahaa

Waktu kitorang sampai candi ni, ada lawatan budak2 sekolah. Actually bukan lawatan sangat la, diorang ni ada projek untuk sekolah, which is kena interview pelancong dalam english. So, ada la 2 group ni interview kitorang. Layankan je la.. Comel je diorang ni.. Warga Jogja memang peramah.. I like!

Comel je budak2 ni.. Tajuk tugasan diorang: interview asian tourist

Oh, lagi satu.. Student price ni boleh beli couple ticket untuk both candi, so lagi murah la. Sebab kitorang tak tau, dah over budget lagi kat situ.

Dah puas berjalan dengan terik mataharinya, kitorang menuju ke Pulepayung. Agak jauh juga dari Borobudur, dalam 2 jam juga la.. Sempat membuta dulu dalam kereta.. haha
Singgah makan tengah hari, and here we are.
 
 
Pulepayung
Entrance Fee: Rp5k (~RM3)


Jalan nak kesini pun mencabar, luckilly our supir is soo superb, smooth je naik keatas. Jalannya MashaAllah, menakutkan betul. Dengan jalan mini tar, muat2 sebuah kereta, dengan curam dekat tepinya. 😰
Takut pun, menjerit dalam hati jela.. Mas @kuwatono_jogjatravelwisata cakap previous customer dia ada yang menjerit, ada yang tanya betul ke jalannya ni..hahaha
Ada jalan lain, jalan utama. Tapi lebih kurang je jalannya...

Untuk korang yang kurang bernasib baik salah pilih supir, diaorang akan suruh korang naik jeep which is Rp350k/jeep (~RM45). Banyak je pengusaha jeep tunggu dikaki bukit, and banyak je supir yang berhenti suruh customer naik jeep. Tak tau la dia tak berani ke, belum pro bawak kereta ditempat kecil, atau memang dah berpakat dengan pengusaha jeep.

So, dekat sini kitorang ambik spot
Spot angkasa: rp15k (~RM4)
Spot wolu: rp15k
Wahana speda langit: rp25k (~RM7) - free 3 foto

Spot angkasa
Spot wolu
Speda langit

Kat mana2 tempat boleh minta jasa cameraman and boleh beli gambar kat situ, tapi kena bayar la.. Kalau tak pakai khidmat diorang, bayar untuk naik spot tu je.

Once dah ambil khidmat cameraman, minimum beli gambar 4 keping dan maximun gambar yang korang boleh delete 3 je..😱

Each photo: Rp4k (~RM1.50)
Gambar yang di transfer dalam phone je eyh. Jangan salah faham.

Pulepayung bersebelahan je dengan kalibiru.
So, view dia pun sama je...
Just prop dia la, lain2.. Lagipun, spot pulepayung ni dekat2.. Tak de la berpeluh nak memanjat bagai.

After dah penat berjalan dan bergambar, masa untuk pulang! Sebelum tu, shopping dulu dekat Malioboro, singgah kilang baju and kilang Bakpia. Sedapnyaa Bakpia!!!


Day 4
Sunrise di Gunung Merapi
Jeep sunrise tour: Rp450k (RM150) untuk satu jeep. Bersamaan dengan medium trip gunung merapi.


Bertolak sebelum subuh, dalam 4 pagi untuk melihat sunrise dari kaki gunung Merapi.
Macam hari sebelumnya, hari ni kami solat subuh di tempat mula naik Jeep. Dari sini dah Nampak pemandangan gunung merapi, walaupun masih gelap. Excitednya!
Tapi, sejuknya Allah je yang tau. Sampai ke tulang sum-sum. Ingatkan merapi panas, rupanya sejuk. Katanya diatas nanti, lagi sejuk.

Gunung Merapi yang terletak di Yogyakarta merupakan salah satu gunung berapi yang paling aktif di bumi. Gunung ini merupakan salah satu dari sekitar 500 gunung berapi di Indonesia.
Meskipun sering mengalami letusan, Gunung Merapi sangat sinonim bagi kehidupan masyarakat Jawa dan para raja. Melalui letusannya, Merapi menumpahkan lava, abu dan mineral ke daerah sekitarnya, sekaligus memberi nutrisi pada tanah, menjadikan kawasan ini yang paling subur di dunia, dan menjadikannya daerah yang paling padat penduduk.

Gunung Merapi akan meletus setiap 4 tahun, tetapi kali terakhir meletus pada tahun 2010 dan antara letusan yang paling dahsyat iaitu 26/10/2010 dan mengorbankan 353 orang termasuk Mbah Maridjan.

Kitorang bernasib baik sebab time ni lepas hujan, dan gunung merapi nampak jelas.
Cantik sangat..😍
Jangan lupa pakai sweater tau, sebab nama je gunung merapi. Tapi kat atas tu sejuk sangat!
Dan gambar2 ni diambil 400 meter dari puncak gunung merapi.

Info terbaru: Merapi baru je meletus last week, after 8 tahun menyepi. Alhamdulillah, tiada yang terkorban.

Thanks to Mas Kuwatono yang masih keep in touch dan memberikan info-info terkini Jogja.




Bunker Kaliadem

Masih diatas merapi.
Kaliadem merupakan nama sebuah dusun/ perkampungan.
Bunker ini merupakan tempat perlindungan daripada laharnya merapi. Terletak kira2 400 meter daripada puncak merapi, dan mempunyai ruang mandi dan oksigen masih tidak dapat menampung orang yang berlindung didalam bunker ini, dan megorbankan 2 orang sukarelawan. Seorang ditemukan didalam bilik air, dan seorang lagi dihadapan pintu selepas 4 hari berlindung.
Kemudian ianya tak lagi digunakan kerana tidak selamat dan tidak dapat menampung panasnya lahar merapi. 

Pernah tertimbus selama 3 tahun dengan material merapi setebal 4 meter, akhirnya bunker ini kembali digali untuk dijadikan tempat bersejarah dan boleh dikunjungi. Ditinggalkan juga sebahagian material merapi ditengah dalam bunker untuk dijadikan bukti.

Terdapat juga banyak kisah mistik dibanker ini seperti terdengar suara menangis.
Selepas bunker, kita ke Batu alien dan melawat museum mini sisa hartaku untuk melihat kesan merapi pada penduduk, termasuk rumah dan barangan yang musnah dalam nahas merapi.

Batu alien. Dipanggil alien sebab kalau ditengok dengan mata hati, akan nampak mata dan hidung alien pada batu ni

Memang sedih melihat kesan yang ditinggalkan merapi, dan gambar2 nahas.
Syukur Malaysia masih aman dan tiada gunung merapi yang aktif.

Muzium ni semua tinggalan kesan merapi yang meletus. Lembu tu pun mangsa merapi


Eh, ramai pulak yang tanya sis tak pergi Timang naik gondola ke? 😅
Sabar dulu. Sebelum Timang Beach, kitorang g

Taman Sari Water Castle
Entrance Fee: Rp15k (~RM6)
Camera: 3k (~RM1) - hanya 1 phone/camera yang kena bayar.




Taman Sari adalah bekas taman Keraton Yogyakarta yang dibangun pada masa Sri Sultan Hamengku Buwono I (1758-1765). Dahulunya memiliki luas 10 hektar lengkap dengan gedung, jembatan gantung, danau buatan, pulau buatan dan lorong bawah air.
Konon Taman Sari Water Castle ini dibangun sebagai tempat raja rekreasi dan bersantai bersama keluarga, dan juga sebagai benteng pertahanan, dimana raja menyusun taktik berperang, berlatih, dan sebagainya.


Untuk masuk ke Taman Sari, kita akan melalui Gapura, dan tersergamlah kolam renang yang sangat cantik, tempat persiraman keluarga diraja. Di bangunan tepi pula boleh dilihat kamar beradu raja, termasuklah katil batu yang berukir.

Yang paling menarik di taman sari, semestinya Masjid Bawah Tanah.
Didirikan dibawah tanah kerana kegiatan keagamaan yang dahulu dilarang oleh Belanda, dan juga supaya suara imam dan khatib didengari jemaah dengan pantulan suara atau gema. Ye la, dulu mana nak ada microfon bagai...😅

Untuk sampai ke masjid ni, kita perlu melalui perkampungan sari, iaitu perkampungan orang terdahulu yang mendirikan rumah2 dikawasan taman sari yang sudah tidak digunakan.
So, akan ramai tour guide akan offer diri untuk bawa pengunjung ke masjid bawah tanah dengan bayaran seikhlas hati, biasanya 10k-20k.

Disebabkan kitorang nak cepat, kitorang jalan sendiri je, dan senyap2 ikut orang depan yang dibantu oleh tour guide..😂

Terowong bawah tanah

Untuk masuk kemasjid ini, kita akan melalui terowong yang agak panjang. Bahagian atas masjid berbentuk bulatan tanpa atap untuk ventilasi pengudaraan dan pencahayaan.
Dibahagian dalam bangunan masjid, terdapat sumur dikelilingi lima tangga yang melambangkan 5 rukun Islam, dan dibawah tangga yang saling bertemu itu terdapat kolam air dari sumur gumuling untuk berwudhuk.


Masjid ini mempunyai 2 tingkat. Tidak seperti masjid lain, jemaah wanita akan berada ditingkat bawah manakala makmum lelaki akan solat ditingkat atas.


Lokasi terakhir di jogja,
Pantai Timang!
Entrance fee + Jeep: Rp350k (~RM65) untuk 1 jeep/4 person
Gondola: Rp200k (~RM60)
Bridge: Rp100k (~RM30)


Sebelum ke Pantai Timang, kitorang singgah pilih lobster dulu, untuk lunch bila balik je dari Pantai Timang nanti.  Rp550k satu hidangan. 4 ekor lobster, sebekas nasi, sayur, tempe, air. Memang  berbaloi cuba lobster fresh disini. 

Gondola di Pantai Timang wujud pada 1997, gondola diusahakan oleh 5 orang sahabat, untuk memudahkan mereka menangkap lobster diseberang pulau batu karang. Dan cara diorang untuk memasang gondola ada dengan berenang! 😱

Proses untuk menyiapakan gondola memakan masa kira-kira 2 minggu.
Pada awalnya, ramai yang merasakan ini kerja yang ta masuk akal dan sia2. Tapi, dengan semangat dan usaha, tak de yang mustahil,kan? 😉



Yang istimewanya, gondola berfungsi secara manual, dengan 100% menggunakan tenaga manusia!
Kalau korang beli tiket naik gondola, tak boleh naik jambatan sebab syarikat lain2.
Alang2 dah sampai pantai timang, try la naik gondola. BEST! Tak yah takut tali putus ke apa, sebab tali gondola akan ditukar setiap 3 bulan. So, confirm selamat!
Pantai timang cantik sangat..



Balik je dari pantai timang, Mas Kuwatono belanja Bakso, seperti yang dijanjikan Mas Adhi (actual driver kitorang sebenarnya). After that, shopping lagi! Barang-barang di Jogja memang murah-murah. Bayangkan T-shirt pun just ~RM4 je sehelai. Nasib badan la tak bawak duit banyak, kalau tak lagi banyak shopping.

Esok tu, kitang breakfast dulu sebelum kembali ke airport.. Untuk hari ni, perkhidmatan supir fress, selepas Zana bodek Mas Adhi..haha

That’s all untuk pengalaman sepanjang di Yogyakarta. Banyak lagi nak cerita, tapi dah penat tulis.. Apa-apa boleh tanya je la, ye.. More gambar, boleh tengok dekat FB or IG. Tak larat nak upload..haha

Bye, guys..

Doakan aku dapat g Krabi bln 9 ni.. Nanti boleh story-story lagi