Sabtu, 30 Jun 2012

PPUM!!






Setelah  beberapa  lama  aku  tak  membebel,  mesti  korang  rindu,kan??
Haha… (Perasan jap!
J)
Eh, lupa…
Assalamualaikum!!!!
Apa  khabar  korang   sume???
Aku  at sini  sihat2  jer..

Hurm,  you  wanna know something????
I’m not in KMK anymore!
Siyezly,kowt?? Haha…
Aku  baru   jer  seminggu  kuar KMK..
I’m now at PPUM!!!
What’s that??
Ala… Ramai yang tak tau,kan??
Moh aku citew sikit tempat aku blajar skunk..

Aku skunk nyh blajar  at PPUM or UMMC, or Hospital Universiti.
PPUM = Pusat Perubatan Universiti Malaya
UMMC = University Malaya Medical Center
Hospital Universiti = Nama sebelum  ditukar kpd PPUM
Ok, dah dapat??

Aku amek nursing at sini.
What??
Nursing jer???
Mesti ramai ckap  cam uwh,kan?
Aku pun  tak pernah  terfikir nak jadi nurse..
But, maybe aku mang dilahirkan sebagai nurse,siapa tau,kan??
Aku suka  dapat datang sini!

Tau x, kitorang dapat bursary!!!
(tue yg best uw..haha)
N then, after graduate, terus diserap kerja dgn PPUM..
So, x de la masalah dalam mencari pekerjaan dimasa  hadapan,kan??
Apa keistimewaan kami di sini?
Bursary  = RM621.21
Pakaian seragam = 2 pasang
Kasut = 2 pasang
Elaun  Buku = RM250
Elaun alat tulis = RM25
Elaun kertas projek = RM90
Count that, banyak kan, kitorang dapat??
Dtg sini bwk badan n otak yang  sihat jer..huhu
Tapi,  hidup kat KL..
Ada RM1000 dalam tangan pun  tak cukup..

Okeyh, habis dengan PPUM  n  what we get here.
Now, ak nak citew pasal Minggu Haluan Pelajar or Orientasi.
Again, sekali  lagi aku kena orientasi after  matrik.
Sabo je ler,yew?? Haha..
But, siyezly cakap, ak x suke orentasi at  sini!!!
Tough gile, lagi menakutkan daripada at matrik dulu….
Phone kitorang diambil,  you know??
Seminggu, sepanjang orentasi x ley nak pegang phone.
Here the rules:
1) Telefon bimbit,  Iphone, Ipad or  whatever diambil
2) Baju tak  ley tukar  sepanjang minggu orentasi, pakai je ler baju busuk uwh sminggu. Tudung putih,ya!
3) Tak leh  naik lif, even  duduk tingkat 6. Sila guna tangga, ya!! Jalan laju,  jangan melenggang.
4) Makanan yang diberikan  kena habis! Sumbat jugak dalam perut sampai penuh
5) Jalan dalam group, nak kemana je kena kira jumlah ahli  kumpulan
6) Jangan gelak even PP buat lawaks!
7) Kena jaga baik2 barang amanah. (tag nama,  asam, majieck paper, n so on)
8) pakai make-up even  lipstick.
9) Bagi salam at semua senior  yang  jumpa. (Assalamualaikum dan selamat sejahtera super duper triple pretty beuty senior ladies and handsome buddies)  - wish pada setiap senior  yang  masuk lam dewan kuliah tempat orentasi gak,ye. So, mata kene alert! –
Actually banyak lagi, tapi banyak  gak yang aku dah lupa..haha
Malas la nak fikir benda yang kita  tak suka, uat sakit  hati je,kan? Haha..
Sbenanyew, banyak sbb  senior suh uat mende alah uw.
Now, baru kitorang tau  reasons dia.
Macam :
- Gosok gigi kawan dan tadah ludah dia. (nak bagi biasa. So that,  x  geli  dah)
- Panggil senior n not with Kakak or Abang (hormat patient, panggin En. n bukannye pak cik)
-Ambik phone (suh tdo  awal coz orentasi mang meletihkan)
- Habisklan makanan (makanan kat  KL mahal…Bersyukurlah!)
- Jalan laju (nyawa patient berada di  tangan  kita)
- kira ahli group  (jaga anak buah terutama bila lam wad, pastikan cukup)
-Pakai make-up (muka  berseri daan ceria mengadap client, bukan dgn muka pucat)
N so on..Banyak g la!
But of course,
Setiap Kepahitan Itu Ada Kemanisannya…
J
Now, we are happy  coz our senior r so great!
Sentiassa membantu adik-adiknya ini..hehe
Eh,  asenyew smpai sini je la ak membebel,
na siapkan mental n fizikal 4 class tomorrow..haha
T ak citew g pengalaman ak  at sini, ye??
Jgn lupa membaca..hehe


Selasa, 12 Jun 2012

Terkilan!

Assalamualaikum...
Again, I'm gonnna story about my life at  Matriculation Collage.
Bukannya apa, just 4 panduan adik-adik yg bakal belajar kat matrikulasi ..

Pasal kulah tue, aku  tak nak lah nak cerita panjang lebar. Rasanyanya itu inisiatif korang sendiri kot nak masuk kuliah ke tak nak, nak dengar masuk telinga kanan keluartelinga kiri or  nak take note time pensyarah ajar kat  depan.

Yang aku nak cerita sekarang, about TUTORIAL!
For adik-adik yang tengah belajar dalam form4 atau form 5, akak nasihatkan belajarlah elok-elok!!!
Please jangan main-main!!
Kalau tak,  alconfirm bin sangat confirm korang akan mati kutu macam akak bila sampai matrikulasi.
Kat sini kita kena belajar sendiri, dik!
Tak adanya cikgu  yang nak tanya or kata
"Faham,kelas?"
"Hish kamu ni, itulah, time saya mengajar kamu tidur! Macam ni..bla..bla.."
"Hah, salah tu! Kamu factorise macam mana tu? cuba tengok betul-betul!"

Seriezly aku cakap, aku rindu gile that moment!
Time bila cikgu take care and sayang gilers at kita!
Cikgu confirm akan pastikan korang faham baru masuk chapter seterusnya.
Kat sini?
2 kali kuliah, means that 2 jam, dah habis satu chapter.
Tak faham? Rajin-rajinkanlah diri tu bertanya at kawan-kawan atau pensyarah.
Kalau tak? Mang korang akan ketinggalan!

Seriosly aku cakap, aku baru 2 minggu start masuk kelas.
And you guess what?
Aku dah start sakit otak sampai aku ada cakap
"Aku nak stop belajar kat Matrikulasi!"
Kenapa jadi macam tu?
Sebab aku langsung tak ingat basic and concept yang aku belajar kat sekolah dulu!

So, pada adik-adik sekalian, 
memanglah lepas SPM tu korang bebas,
flying  without wings..
And then bila korang dah  start masuk Form.6, Program Diploma, Asasi atau Matrikulasi,
confirm korang akan rasa  SANGAT MENYESAL sebab tak ingat and tak take note time kat sekolah.

Macam aku sekarang ni!
Bila masuk Tutorial, ak blurr!!
Expecially bila kelas Chemistry and Mathematics.
Lagi-lagi bila lacturar  ak uw gile tegas!
"Awak kena cepat! Awak sekarang ni dekat Matrikulasi! Bukannya sekolah menengah"
"Awak dekat sekolah dulu belajar apa? Basic pun tak ingat!"
Memang aku rasa nak nangis time tu jugak!
Seriously aku rasa MENYESAL sangat-sangat sebab main-main time sekolah menengah!

Aku rasa macam nak patah balik pergisekolah menengah, belajar sampai pandai and then baru datang sini balik.
Ingatlah adik-adik, sesal dahulu pendapatan dan sesal kemudian tak berguna lagi!

So, kepada korang yang nak ambik SPM, buatlah yang terbaik dan pleaselah jangan main-main.
Kita ni semakin tinggi belajar, semakin susah syllibus and semakin banyak yang kita tak tau!
Janganlah korang jadi macam akak ni!
Akak kena bukak buku rujukan SPM balik nak fahamkan betul2 konsep dan basic.

Eh, lupa nak cerita!
Kalau kat sekolah dulu cikgu yang bagi nota atau hand out, 
tapi bila kat matrik korang kena beli,kowt?
Tue pun pepandai la kome..
Rerainkanlah diri g kedai potostet tgk apa yang terbaru  ada kat situ.
Nota kuliah and what so ever semua ada kat situ.
kalau korang terlambat, again korang akan KETINGGALAN!

Duduk  sini memang kena alert!
Plaeselah jangan main-main..(dah berapa kali aku ulang ni? haha..)
Actually akak tak nak sangat korang jadi orang yang terpinga-pinga macam akak.
Dengan tak ada kawan lagi, dengan new environment lagi..
Take tim jugak lah nak survive.

Eh,  rasanya sampai situ dulu kot aku membebel..
Nanti aku update lagi  kisah-kisah aku kat sini.
4 those yang rasa tak bosan tu, teruskanlah membaca,ya?
Kalau rasa bosan or entry blog aku langsung tak best, anda boleh tinnggalkan blog saya sekarang..hehe
Buat apa nak paksa orang,kan?
Kita ni kena ikhlas dalam hidup!

Akhir kalam, 
jadilah manusia yang berguna dan ingat!
JANGAN MALU BERTANYA!!!

Khamis, 7 Jun 2012

Fighting!!!



Hidup di matrikulasi sangat mencabar.. Some of us ckap becoz of the stail pmbelajaran, kne struggle n  etc.. Mang tak dinafikan sume uwh. But now, the most importan thing that really membuatkan aku begitu terasa mencabar dok at matrik, DUIT! Mcm yg ak 2lis at post sblom nyh, ak bukanlah daripada golongan yang berada.  Seriously, aku rasa jeles sgt kalo tgk orang yang g cucuk duit at ATM atau g pecah duit note RM50 at café.  Sedangkan ak? Aku Cuma  ada RM8+ dkat  tgn skunk nyh. Why? Of course lah sebab x cukup duit tu tadi.

Waktu sale kat Serambi Pelajar, depan library n dll, ak rasa jelez sgt tgk diorang borong buku smpai  dkat RM100.  Sedangkan aku? Hanya mampu melihat.. Lactutral note,  Study Guide and Tutorial pun aku x lengkap lagi.. Apatah lagi refrence book.. Buku rujukan tu tak kisah la, aku boleh pergi library walaupun selalu je refrence book habis orang pinjam. But, it’s oke.. salah satu cabaran buat aku,kan? Tutorial book.. nseb bek le kwn ak yang nak 2kar module pass her book to me. After this la ak bayaq at ang,eyh? Ak mang tak dak duit la ny.. :’(

Makan? Aku makan sehari sekali je.. Tu pun, aku akan ambik nasi yang banyak  untuk menampung perutku hingga ke tengahari keesokannya.  Lauk? Aku just ambil  telur or kadang tu, aku makan nasi kosong dengan kuah je. Kenapa? Aku nak  save duit yang makin berkurang ni..  Air pun aku minta ais kosong je. Then, aku bubuh le air masak yang aku bawak sendiri.. Langkah berjimat,kan?

Hari ni, sehari suntuk aku  tak makan. Kenapa? Actually aku puasa hari ni. Then, bila berbuka tu aku ingat nak turun lah makan kat café. Tapi, bila difikirkan balik, dah malam. Kalau aku makan sekarang, esok aku lapar balik. So, aku ambik keputusan bukak puasa dengan air kosong je. Hampir mengalir  air mataku pabila menghadapi  kesusahan kehidupan di matrikulasi. Sebelum ni, walaupun aku duduk jauh beratus kilometer, perlu menyeberang  sebuah negeri untuk berjumpa keluarga,  aku tak  ada la kesuntukan wang sampai macam ni sekali. Sedih? Ya..aku sangat sedih. Lebih2 lagi bila aku langsung tak ada duit nak beli nota kuliah yang dijual oleh pensyarah di mini pos ataupun Secawan Copy..

Jimat? Ya.. aku sangat berjimat sekarang ni. Kalau aku tak berjimat cermat, mampukah aku bertahan hingga elaun pertama masuk? Kenapa aku tak minta duit  kat parents aku? For those yang kenal aku, aku rase korang tak akan bertanya dah. Kenapa? Sebab aku  tak akan sesekali menyusahkan keluarga aku dengan masalah yang remeh temeh macam ni.  Selagi aku mampu, aku akan terus betahan. Ya Allah, bantulah aku untuk menempuhi dugaanmu  ini. Aku yakin, KAU tak akan menduga  sekiranya  kau tak mampu menghadapinya. Aku tau ramai yang cakap aku bodoh. Dah memang tanggungjawab ibubapa menampung keperluan anaknya,kan? Tapi, aku rasa hiba and  sedih sangat bila mak aku nak tutup akaun bank rakyat semata-mata nak bayar yuran pendaftaran aku ke sini. Then, aku buat keputusan biarlah aku yang bayar. Aku pun pergi lah bawak keluar duit daripada ASB bayar yuran pengajian. Dan sekarang? Kalau aku minta duit kat parents aku, pasti mak ak akan sekali lagi cuba tutup akau bank rakyatnya yang hanya ada RM500 tu. Tegarkah aku melihat pengorbanan yang dilakukan oleh ibuku? Pasti mereka akan kecewa jika aku tak mampu menjadi pelajar yang cemerlang di sini. Dengan itu, biarlah aku berdikari. Aku tak mampu menyusahkan mereka  lagi..

Aku bukan tak nak  beli buku study guide. Aku bukan tak nak beli buku nota. Tapi aku TAK ADA DUIT!! Tolong la faham.. Ya, aku tak akan bercerita kepada sesiapa. Blog ni aja  yang aku  ada untuk meluahkan perasaan, apa yang terbuku dijiwa. Tadi, roommate aku tanya. “Shahirah, mak hang  dah masuk duit?” Aku jawab “Tak. biarlah, aku tak nak menyusahkan mereka.” Kebetulan, dia tau aku tak ada duit sebab aku TERcerita yang aku tak ada duit nak beli  study guide. Tadi,  bila aku masuk bilik lepas ambil wuduk 4 solat maghrib, dia yang tengah bukak puasa tanya. “Shahirah, hang ada duit tak? Kalau tak  ada, pinjam la kat aku dulu.” Aku terkaku. “Tak apa la, aku mampu lagi takat nak makan” jawabku dengan senyuman. “Hang kalau tak dak duit, habaq la, wey. Jangan dok sengap ja..” Aku hanya tersenyum mendengar kata-katnya. Terima kasih kerana adda yang perihatin tentang diriku..

Malam ni,  buat pertama kalinya aku menangis setelah lebih dua minggu di matrikulasi. Tambah-tambah lagi bila kita alone, lagilah rasa sedih,kan? Aku tak tau nak story kat siapa. Bukan aku tak trust sesiapa,  even roomates aku sendiri.  Tapi, tak apa  la, selagi  boleh tanggung, aku akan tanggung. Takkan lah small matter macam ni pun aku nak melatah,kan? Salah satu faktornya yang membuatkan aku sangat sebak malam ni, mungkin aku sakit tekak, selsema dan ada tanda2 nak demam tu,kot? Aku ingat esok atau lusa na ke klinik. Tapi, bila fikir2 balik, kalau diorang  hantar g klinik swasta, apa akan jadi dgn aku? Aku mana ada duit? Taka pa la, selama ni kalau aku sakit atau demam pun, bukannya aku pernah ke klinik. Antibody aku  kan kuat! Hehe…

Niat aku kesini hanya satu! Belajar dan terus belajar untuk menjamin masa depanku nanti. Aku harap, aku mampu menempuh setiap  dugaan yang diberikan Allah. Mungkin, ini hanyalah permulaan untuk melatih aku supaya lebih bersabar dan bersedia menghadapi cabaran yang lebih besar. Mudah-mudahan aku terus tabah! Amin…

Isnin, 4 Jun 2012

Kolej Matrikulasi Kedah



Assalamualaikum...
Hurm, rasanya dah lama aku x update blog,kan?

Rindu??
x kowt..hak3
Why??
Sbb ak busy dan tersangatlah busy....

Seperti tajuk diatas, aku sekarang ni dah bergelah pelajar kolej!
So, alconfirmlah jadual ak pack and tersangatlah x de masa untuk merewang..
Tapi aku ada masa untuk tidur!! haha...
Itu aku mang tak boleh ubah daripada dulu hinggalah kini...
Tidur tu merupakan rutin harian hidup aku.
Kalau tak tidur?
Aku sakit kepala kowt???
4 those yg dah kawan nan ak berabad lamanya, dia akan tau.
Siap diorang kata aku  dah terkena badi si Nazrul, 
hero dalam novel Prince Charming karya Ratu Bulan uw..haha

Oke la, masuk kepada niat  asl aku update blog tadi.
Actually, aku  na ctew cket pengalaman aku selama seminggu lebih kat KMK ny..


Minggu Pengurusan Pelajar Baru (MPPB)

Macam biasalah, ianya  lebih dikenali sebagai orentasi..
4 me, mppb tak lah seteruk orentasi yang biasa aku pergi atau macam latihan jati diri uwh!
Tapi, aku paling tak ska bila PF (pembantu fasilitator)  terjerit terlolong suruh kitorang cepat.
Siap marah2 cakap kitorang jalan terhegeh-hegeh la,lembab la...
Aku benci sangat coz aku antara orang terawal!!!
Kalau aku antara  yang terawal dgr perkataan-perkataan macam tu,
apatah lagi rakan-rakan di belakang aku.

Hey, pliz be profesional lah!!!
Kitorang bukannya budak darjah 1 ataupun Form 1 yang kne arah buat itu ini.
Cakap  slow2 tak boleh ke?
Aku pun pernah urus budak2 orentasi..
So, pada aku, manusia ni kne main dgn psikologi je.. 
jangan buat orang tertekan.
Let us breath for a while...

Tapi, aku tak ada  la nak salahkan akak2 and abg2 ni...
Aku tau, dulupun diorang kene cam kitorang gak..
Atau lebih teruk lagi!
So, ini kes cam balas dendam r gak, lbey kurang!
Aku un pnah praktikkan kat budak2 orentasi Form.1 nan dak2 freshie kawad PPIM! haha..

The most interesting part dalam mppb,
time senamrobik atau senamtari setiap pagi.
Aku suka giler tgk pf2 yang uat senamrobik at atas pentas uwh.
Dahsyat kowt???
Seragam je.. cantik!!
Macam menari pun ada...
Aku pasti tersenyum setiapkali melihat gelagat abang2 dan kakak2 ku di atas pentas..hehe
Bukan na focus,kan? Isk3... =)

Part yang paling tak mengantuk sekali,
time 
Forum Budaya Belajar
from alumni kmk.
Fullamakkk...cayalah!
Ex-student kmk smuanya hebat2!
Pakat2 dah berjaya dalam kerjaya masing-masing.
Aku rasa, mesti ramai yang stuju time forum malam tu tak mengantuk langsung,kan?
Best aja dengar pengalaman diorang  study,
tips2 yang diberikan, nasihat..
Insya-Allah, akanku jadikan panduan buat menjalani hari-hariku disini.

Korang nak tau x???
Kebetulan time mppb, result semestar 2 kluar.
So, ak lihatlah wajah2 keriangan dan kebanggaan kakak2 n abg2 pf  melihat keputusan mereka.
Yg aku tabik spring uwh, mejoriti yg aku tanya, diorang akn jwb:
"Alhamdulillah, 4 flat..."
atau
"Alhamdulillah, cukup2 makan je, 3 pointer dan keatas..."

So, aku boleh rumuskan kat sini, akk2 n abg2 pf  pepandai kowt?
Atau kehidupan dan pembelajaran di matrikulasi tidaklah sesukar yang digambarkan?
But, of course lah  4 those yg study hard,kan?

Kalau x silap ak, 
abg Aizad!
Dia dpt 4 flat..
and u guess what?
Dia  dpt 4 flat every ujian.
Dlm UPS and PSPM!!
Memang dahsyat r uwh,an?
And we can call him MR.4 FLAT!!!
Ya Allah, macam mana lah dia study,kan?
Apakah  yang mendorongnya mendapat keputusan yg terbaik?
Adakah aku mampu menjadi sepertinya???

Overall, MPPB memang best!
Rasa sayu pulak hati time majlis penutupan uwh..hehe



Bermulalah kehidupan di KMK

Semalam, aku dah start kuliah.
Memanglah ada beberapa subjek yg belum belajar and just berkenalan,
tapi ada gak yg berkenalan just  a few minutes and then, terus masuk  pmbelajaran.
Walaupun semalam first day,
aku dah rasa otak aku berat sangat!
Mungkin sebab dah lama tak belajar,kan?
ataupun sebab jiwa  tak kena!

Belajar kat sini..
Time kuliah!
Of  coure lah pensyarah mengajar, kitorang just dengar and take note..
Tak faham un uat2 faham je la, pensyarah bukan nak tumpu one by one mcam dlm kelas!

Tapi, ada la  Study Guide yg boleh membantu kalo x  sempat  take note time kuliah.
Satu buku, RM10..
Kalau byk subjek???
Aku bukanlah kedekut, sbb aku tau semua tu ilmu.
Tapi.. entahlah!
Aku bkanlah dari kalangan yang kaya raya and boleh sesenang  beli this and that macam uwh je!
Bila kne uat sesuatu yang melibatkan wang, aku bukan takat fikir beruluh  kali, malah beratus  dan beribu kali!
DUIT....
Daripada dulu sampailah  sekarang, aku sentiasa ada masalah dengan duit! :'(


Aku tau niat aku ke sini nak belajar,
untuk menjamin masa hadapanku.
Tapi, tetiba aku rasa macam keputusan aku tak betul!!
Mampu ke aku belajar dan terus berada disini?
Mampukah aku mencapai keputusan yang dibanggakan?
Sanggupkah aku menghadapi cabaran sepanjang aku berada di sini?
Ya Allah...aku semakin buntu!

Mungkin faktor persekitaran dan kawan-kawan baru antara puncanya.
Tapi...entahlah!
Aku harap aku bisa menghadapi cabaran dan godaan yang menghasutku supaya keluar daripada kehidupan di kmk.
Namun begitu,akanku kuatkan semangat  agar aku  terus berada di sini,
melakar harapan, semangat dan impian untuk ke peringkat yang lebih tinggi.
Tak mungkin untukku melakar kedukaan ke wajah orang tuaku.
Tak mungkin untukku menghampakan mereka...
Tak mungkin juga aku biarkan duit  mereka habis bagi menampung keperluanku...

Ya Allah,
Adakah ini sememangnya tempatku?
Tempat dimana kanku mulakan langkahku?


__________________________________________________________




Macam-macam nak kena beli kat sini... Duit... keluarnya bagaikan air yang mengalir....  Adakah aku akan menyusahkan orang tuaku lagi???