Sabtu, 30 Jun 2012

PPUM!!






Setelah  beberapa  lama  aku  tak  membebel,  mesti  korang  rindu,kan??
Haha… (Perasan jap!
J)
Eh, lupa…
Assalamualaikum!!!!
Apa  khabar  korang   sume???
Aku  at sini  sihat2  jer..

Hurm,  you  wanna know something????
I’m not in KMK anymore!
Siyezly,kowt?? Haha…
Aku  baru   jer  seminggu  kuar KMK..
I’m now at PPUM!!!
What’s that??
Ala… Ramai yang tak tau,kan??
Moh aku citew sikit tempat aku blajar skunk..

Aku skunk nyh blajar  at PPUM or UMMC, or Hospital Universiti.
PPUM = Pusat Perubatan Universiti Malaya
UMMC = University Malaya Medical Center
Hospital Universiti = Nama sebelum  ditukar kpd PPUM
Ok, dah dapat??

Aku amek nursing at sini.
What??
Nursing jer???
Mesti ramai ckap  cam uwh,kan?
Aku pun  tak pernah  terfikir nak jadi nurse..
But, maybe aku mang dilahirkan sebagai nurse,siapa tau,kan??
Aku suka  dapat datang sini!

Tau x, kitorang dapat bursary!!!
(tue yg best uw..haha)
N then, after graduate, terus diserap kerja dgn PPUM..
So, x de la masalah dalam mencari pekerjaan dimasa  hadapan,kan??
Apa keistimewaan kami di sini?
Bursary  = RM621.21
Pakaian seragam = 2 pasang
Kasut = 2 pasang
Elaun  Buku = RM250
Elaun alat tulis = RM25
Elaun kertas projek = RM90
Count that, banyak kan, kitorang dapat??
Dtg sini bwk badan n otak yang  sihat jer..huhu
Tapi,  hidup kat KL..
Ada RM1000 dalam tangan pun  tak cukup..

Okeyh, habis dengan PPUM  n  what we get here.
Now, ak nak citew pasal Minggu Haluan Pelajar or Orientasi.
Again, sekali  lagi aku kena orientasi after  matrik.
Sabo je ler,yew?? Haha..
But, siyezly cakap, ak x suke orentasi at  sini!!!
Tough gile, lagi menakutkan daripada at matrik dulu….
Phone kitorang diambil,  you know??
Seminggu, sepanjang orentasi x ley nak pegang phone.
Here the rules:
1) Telefon bimbit,  Iphone, Ipad or  whatever diambil
2) Baju tak  ley tukar  sepanjang minggu orentasi, pakai je ler baju busuk uwh sminggu. Tudung putih,ya!
3) Tak leh  naik lif, even  duduk tingkat 6. Sila guna tangga, ya!! Jalan laju,  jangan melenggang.
4) Makanan yang diberikan  kena habis! Sumbat jugak dalam perut sampai penuh
5) Jalan dalam group, nak kemana je kena kira jumlah ahli  kumpulan
6) Jangan gelak even PP buat lawaks!
7) Kena jaga baik2 barang amanah. (tag nama,  asam, majieck paper, n so on)
8) pakai make-up even  lipstick.
9) Bagi salam at semua senior  yang  jumpa. (Assalamualaikum dan selamat sejahtera super duper triple pretty beuty senior ladies and handsome buddies)  - wish pada setiap senior  yang  masuk lam dewan kuliah tempat orentasi gak,ye. So, mata kene alert! –
Actually banyak lagi, tapi banyak  gak yang aku dah lupa..haha
Malas la nak fikir benda yang kita  tak suka, uat sakit  hati je,kan? Haha..
Sbenanyew, banyak sbb  senior suh uat mende alah uw.
Now, baru kitorang tau  reasons dia.
Macam :
- Gosok gigi kawan dan tadah ludah dia. (nak bagi biasa. So that,  x  geli  dah)
- Panggil senior n not with Kakak or Abang (hormat patient, panggin En. n bukannye pak cik)
-Ambik phone (suh tdo  awal coz orentasi mang meletihkan)
- Habisklan makanan (makanan kat  KL mahal…Bersyukurlah!)
- Jalan laju (nyawa patient berada di  tangan  kita)
- kira ahli group  (jaga anak buah terutama bila lam wad, pastikan cukup)
-Pakai make-up (muka  berseri daan ceria mengadap client, bukan dgn muka pucat)
N so on..Banyak g la!
But of course,
Setiap Kepahitan Itu Ada Kemanisannya…
J
Now, we are happy  coz our senior r so great!
Sentiassa membantu adik-adiknya ini..hehe
Eh,  asenyew smpai sini je la ak membebel,
na siapkan mental n fizikal 4 class tomorrow..haha
T ak citew g pengalaman ak  at sini, ye??
Jgn lupa membaca..hehe


12 ulasan:

  1. Klau kt ppum,asrama dye brape 0rg sbilik.??

    BalasPadam
  2. bursary dapat untuk setahun je ke?

    BalasPadam
  3. Satu bilik 2 org n ada jgak single room.. :)
    Every month dpt bursery. Jgn risau.. ^_^

    BalasPadam
  4. result SPM 3 kredit dah boleh apply.. :)

    BalasPadam
  5. assalamualaikum..
    pasal pembelian no pin PPUM, kena beli dekat kaunter ke? Atau boleh beli di mesin atm?

    Lagi satu, kalau fizik B kimia C+ dan Biologi D layak ke mohon?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yea kena beli kat BSN, sebelum tarikh yg ditetepkan.

      Padam
    2. Boleh kat mesin ATM tak ?

      Padam
  6. alhamdulillh..finally ..akk jmpe kehidupan yg mngembirekan..

    BalasPadam
  7. Akak sye nk Tanya. Kat ppum tu kita tak perlu keluarkan duit pembelajaran or kene ambil pinjaman untk tanggung kos pembelajaran

    BalasPadam
  8. Sepanjang 3 thun diploma ke dpt bursary,atau cuma pada semaster prtama je dpt ?

    BalasPadam