Sabtu, 30 Jun 2012

PPUM!!






Setelah  beberapa  lama  aku  tak  membebel,  mesti  korang  rindu,kan??
Haha… (Perasan jap!
J)
Eh, lupa…
Assalamualaikum!!!!
Apa  khabar  korang   sume???
Aku  at sini  sihat2  jer..

Hurm,  you  wanna know something????
I’m not in KMK anymore!
Siyezly,kowt?? Haha…
Aku  baru   jer  seminggu  kuar KMK..
I’m now at PPUM!!!
What’s that??
Ala… Ramai yang tak tau,kan??
Moh aku citew sikit tempat aku blajar skunk..

Aku skunk nyh blajar  at PPUM or UMMC, or Hospital Universiti.
PPUM = Pusat Perubatan Universiti Malaya
UMMC = University Malaya Medical Center
Hospital Universiti = Nama sebelum  ditukar kpd PPUM
Ok, dah dapat??

Aku amek nursing at sini.
What??
Nursing jer???
Mesti ramai ckap  cam uwh,kan?
Aku pun  tak pernah  terfikir nak jadi nurse..
But, maybe aku mang dilahirkan sebagai nurse,siapa tau,kan??
Aku suka  dapat datang sini!

Tau x, kitorang dapat bursary!!!
(tue yg best uw..haha)
N then, after graduate, terus diserap kerja dgn PPUM..
So, x de la masalah dalam mencari pekerjaan dimasa  hadapan,kan??
Apa keistimewaan kami di sini?
Bursary  = RM621.21
Pakaian seragam = 2 pasang
Kasut = 2 pasang
Elaun  Buku = RM250
Elaun alat tulis = RM25
Elaun kertas projek = RM90
Count that, banyak kan, kitorang dapat??
Dtg sini bwk badan n otak yang  sihat jer..huhu
Tapi,  hidup kat KL..
Ada RM1000 dalam tangan pun  tak cukup..

Okeyh, habis dengan PPUM  n  what we get here.
Now, ak nak citew pasal Minggu Haluan Pelajar or Orientasi.
Again, sekali  lagi aku kena orientasi after  matrik.
Sabo je ler,yew?? Haha..
But, siyezly cakap, ak x suke orentasi at  sini!!!
Tough gile, lagi menakutkan daripada at matrik dulu….
Phone kitorang diambil,  you know??
Seminggu, sepanjang orentasi x ley nak pegang phone.
Here the rules:
1) Telefon bimbit,  Iphone, Ipad or  whatever diambil
2) Baju tak  ley tukar  sepanjang minggu orentasi, pakai je ler baju busuk uwh sminggu. Tudung putih,ya!
3) Tak leh  naik lif, even  duduk tingkat 6. Sila guna tangga, ya!! Jalan laju,  jangan melenggang.
4) Makanan yang diberikan  kena habis! Sumbat jugak dalam perut sampai penuh
5) Jalan dalam group, nak kemana je kena kira jumlah ahli  kumpulan
6) Jangan gelak even PP buat lawaks!
7) Kena jaga baik2 barang amanah. (tag nama,  asam, majieck paper, n so on)
8) pakai make-up even  lipstick.
9) Bagi salam at semua senior  yang  jumpa. (Assalamualaikum dan selamat sejahtera super duper triple pretty beuty senior ladies and handsome buddies)  - wish pada setiap senior  yang  masuk lam dewan kuliah tempat orentasi gak,ye. So, mata kene alert! –
Actually banyak lagi, tapi banyak  gak yang aku dah lupa..haha
Malas la nak fikir benda yang kita  tak suka, uat sakit  hati je,kan? Haha..
Sbenanyew, banyak sbb  senior suh uat mende alah uw.
Now, baru kitorang tau  reasons dia.
Macam :
- Gosok gigi kawan dan tadah ludah dia. (nak bagi biasa. So that,  x  geli  dah)
- Panggil senior n not with Kakak or Abang (hormat patient, panggin En. n bukannye pak cik)
-Ambik phone (suh tdo  awal coz orentasi mang meletihkan)
- Habisklan makanan (makanan kat  KL mahal…Bersyukurlah!)
- Jalan laju (nyawa patient berada di  tangan  kita)
- kira ahli group  (jaga anak buah terutama bila lam wad, pastikan cukup)
-Pakai make-up (muka  berseri daan ceria mengadap client, bukan dgn muka pucat)
N so on..Banyak g la!
But of course,
Setiap Kepahitan Itu Ada Kemanisannya…
J
Now, we are happy  coz our senior r so great!
Sentiassa membantu adik-adiknya ini..hehe
Eh,  asenyew smpai sini je la ak membebel,
na siapkan mental n fizikal 4 class tomorrow..haha
T ak citew g pengalaman ak  at sini, ye??
Jgn lupa membaca..hehe


43 ulasan:

  1. Klau kt ppum,asrama dye brape 0rg sbilik.??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada banyak blok. For girls, blok baru 1 bilik 2 orang. Tapi satu aras ada 2 bilik air je. No worries. Bilik air besar and bilik cantik ada balkoni.
      Tapi blok lama a bit scary, bilik single atau berdua jugak. Yang best nya bilik air dalam bilik, share 2 bilik 1 toilet. Tapi ikut nasib jugak,ada yang dapat tandas kat luar. But, usually seniors la duduk bilik scary ni..hehe

      Padam
  2. bursary dapat untuk setahun je ke?

    BalasPadam
  3. Satu bilik 2 org n ada jgak single room.. :)
    Every month dpt bursery. Jgn risau.. ^_^

    BalasPadam
  4. result SPM 3 kredit dah boleh apply.. :)

    BalasPadam
  5. assalamualaikum..
    pasal pembelian no pin PPUM, kena beli dekat kaunter ke? Atau boleh beli di mesin atm?

    Lagi satu, kalau fizik B kimia C+ dan Biologi D layak ke mohon?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yea kena beli kat BSN, sebelum tarikh yg ditetepkan.

      Padam
    2. Boleh kat mesin ATM tak ?

      Padam
  6. alhamdulillh..finally ..akk jmpe kehidupan yg mngembirekan..

    BalasPadam
  7. Akak sye nk Tanya. Kat ppum tu kita tak perlu keluarkan duit pembelajaran or kene ambil pinjaman untk tanggung kos pembelajaran

    BalasPadam
    Balasan
    1. Before this PPUM tawarkan elaun untuk Diploma Kejururawatn, Rediologi dan makmal perubatan dengan full sponsors. But starting from last year, just Nursing je dapat full sponsor. Means that, awk tak payah keluarkan even single cents pun sbb PPUM akan sponsor semuanya, termasuk your duit poket every month. Course lain kena minta bantuan PTPTN..hehe

      Padam
  8. Sepanjang 3 thun diploma ke dpt bursary,atau cuma pada semaster prtama je dpt ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sepanjang 3 tahun belajar, dapat bursary every month. Don't worry. Sorry lambat reply.. =)

      Padam
  9. Balasan
    1. PPUM ambil intake sekali je setiap tahun. For nursing, sekali intake tu dlm 200 orang. Then, kalau belajar dalam dewan kuliah kecil, bahagi 2 total students. Kalau dewan kuliah besar, semua belajar sekali. Semua akan dibahagikan dalam small groups time posting je

      Padam
  10. Patutla tengok nurse jln laju2 smpai sy pancit nak kejar. Mekap pun kuat jgk. Huhu

    BalasPadam
  11. wish me luck 19/4 ni ada temuduga nursing dkt UM...huhu .nervesnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Me too�� harap Kita jumpa esok yeayyhh

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. Sy interview 23 ni😅 tumpg tnya, interview tu 100% kena speaking ke?

      Padam
    4. Sy interview 23 ni😅 tumpg tnya, interview tu 100% kena speaking ke?

      Padam
    5. sorry gais, baru berkesempatan ber blogging again.
      Sejak bergelar jururawat ni, komitment banyak betul.. haha..
      I'm hoping that both of you Berjaya masuk PPUM, and meet me as your senior.haha

      Padam
  12. Ada apa2 tips untuk interview PPUM x?takut la 24/4 ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kite gengg... Saya pun interview esokk.. Good luck for u

      Padam
    2. alamakk.. sorry terlambat baca beberapa hari.. Macam mana interview? ok?

      Padam
  13. hye, saya ada apply for this course jugak tapi under UMSC, so kita belajar sekali dgn budak UMMC ke? asrama macam mane?

    p/s:kitaorang yg dapat UMSC tak perlu nak beli no. UPU bsn !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Belajar, menginap, berkawan, lecturers.. semua sama dengan budak-budak PPUM. PPUM and UMSC students terpisah bila dah habis belajr je..

      Padam
  14. Result keluar 28mei nii,, doakan saya berjaya masuk PPUM, so far akak rse ok tak beljar dekt PPUM?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Belajar ok je.. Just rasa mcm pelajar sekolah asrama, not a university student..haha

      Padam
  15. nak tanya kak . ppum ni wajib tak pakai tudung lagi lagi masa orientation week

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum.. Saya nak tanya ppum ni taja satu semester saja or semua semester

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam. PPUM taja sampai habis sem.. Then ada contract kerja sini selama 5 tahun

      Padam
  17. Finally, dapat tawaran nursing kt ppum ni hehe. Hai bakal senior! #bakal masuk 8/7 nnti

    BalasPadam
    Balasan
    1. HI..me too!! daftar 8/7 ni

      Padam
    2. Wahh..tahniah korang... Selamat bergelar pelajar jururawat!

      Padam
    3. Terima kasihh! wn asmahusna; Hope terjumpa kat sana nanti. I'm Syahirah Abdullah XD

      Padam
  18. hanya 10 orang je yang dapat scholarship from UMSC :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpe, nanti apply under PPUM pulak ye, next year

      Padam
  19. student lelaki berapa je eh utk nursing ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terpulang.. Kalau lelaki lagi senang nak dapat sebab sekarang kita perlukan ramai male nurse

      Padam
  20. Hi nak tanya, perempuan wajib x pkai tudung masa orientasi & kuliah? And perlu ke bawak semua barang mcm baldi,laptop,sabun basuh baju masa hari pendaftaran?

    BalasPadam