Rabu, 18 Mei 2011

Pening + Tak Tau + Malas + Tak Faham + Mengantuk = Tidur….


Sebut aja Add Math, terus aku rasa semacam. Bukan aku tak suka Add Math.. Aku minat sebenarnya. Dan aku rasa amat berbangga bila aku dapat menyelesaikan soalan yang diberikan. Tapi bila dah tak tahu formula + tak faham konsep, macam mana nak selesaikan soalan tu??  Aku faham bila cikgu ajar. Dkat sekolah ok je jawab. Bila dah sampai rumah, blur aja. Soalan yang sama pun susah nak buat. Kenapa?? Aku pun tak dapat nak jawab…

Esok aku exam paper Add Math. Rasa macam nak pengsan je bila terfikirkan aku perlu duduk sorang-sorang jawab add math. Selama ny, bila aku tak tahu or tak faham macam mana nak solve the problem, ak tanya Teacher + Nabila + Irman + Jaslee + Adila + siapa-siapa yang tahu and boleh selesaikan soalan tu. But esok?? Alamak!!!!!!  Aku kena jawab sorang-sorang. Aku dah tak boleh dah nak tanya diorang. Macam mana ny?? Aku dah belek-belek kertas soalan tahun lepas. Tapi kalau aku terlupa esok macam mana??
Aku nak sangat berjaya dalam pelajaran. Ye la, siapa yang tak nak berjaya, kan??  Tapi bagaimana untuk mencapai kejayaan itu??  Aku rasa down sangat sekarang ny. Aku dah tak macam dulu. Memang aku dah berubah habis.. Aku pun banyak jugak la perasan perubahan dalam diri aku ny. Aku tak tahu la perubahan ny perubahan yang positif or negatif.  Aku pun tak tau aku suka ke tak perubahan ny sebab aku rasa perubahan ini tidak membawa sebarang makna. Aku  dah kehilangan segala-galanya. Kawan-kawan yang dulu sentiasa berada di samping aku tatkala duka dan gembira pun, menghilangkan diri entah ke mana. Memang la aku dah found balik kawan-kawan aku yang  dahulunya ada krisis  dengan aku.


Tapi, bila aku dah dapat balik yang aku kejar tu, yang berada bersama aku, yang aku kendong selama ny berciciran entah ke mana. Aku  nak kitorang baik macam dulu.. Aku nak kawan-kawan aku  balik. Mana janji-janji korang kat Teluk Senangin dulu?? Kemanakah ianya menghilang??? Yang paling penting, aku nak balik ‘kawan’ yang selama ny byk support aku. Yang sentiasa ada tatkala aku kesepian, tatkala aku memerlukan teman di sisi. Tapi, kawan aku kata.. “Kawan kau tu balik kampung kowt..” Bila aku Tanya bila ‘kawan’ aku tu nak balik sini, dia pun tak tau nak jawab macam mana. Aku sayang sangat ‘kawan’ aku ny sebab dia banyak sedarkan aku tentang sikap aku, perangai aku yang orang tak suka. So, secara tak langsung, aku tahu di mana kelemahan aku dan aku akan berusaha untuk memperbaikinya.


Tapi sekarang, ‘kawan’ aku tu daah tak ada. So,  aku pun tak tau orang suka ke tidak dengan attitude aku sekarang. For ‘kawan’ yang amat  aku sayang, “Aku tak mengharapkan kita macam dulu. Cukuplah sekadar aku tahu yang ‘kawan’ aku tu masih  sudi berkawan  dengan aku. I need the support. Especially bila aku berjauhan daripada keluarga ny. I’m alone… Aku tak ada tempat buat mempamerkan gundah di jiwa. Please jangan buat  macam aku tak  wujud…”


Eh,apa yang aku merepek ny?? Kan  kita tengah cerita pasal Add Math ny??  Macam mana nak pandai add math ye?? Aku jeles betul tengok orang pandai ny. Aku pun nak pandai jugak. Tapi aku pun tak tau macam mana.. Aku tengok semua subjek yang aku ambil macam sama je lavel nyew. Macam constant je. Taka da subjek yang aku pandai and boleh score. Semuanya macam lebih kurang je. Yang aku nampak potensi  nak dapat ‘A’ pun, cuma BM  je..  Yang lain sama aja. Kalau exam apa pun, markah lebih kurang je. Eh, nak tahu tak?? Cikgu target SPM aku nanti 5A,4B,1C. C tu apa?? Of course lah add math..haha. Cikgu target aku BM, Mathematics, Sejarah, Agama & Reka Cipta dapat ‘A’. BI,Physics,Chemistry & Biology cikgu target aku dapat 70%. Kenapa keempat-empat paper ny cikgu target markah dia sama?? Aku pun pelik..haha. Aku tak tau la aku boleh lepas target ke tak. Yang penting, aku akan buat yang terbaik SPM nanti. Aku akan buktikan, pengorbanan aku tinggal jauh daripada keluarga bukan penghalang bagi kejayaan aku. Aku nak mak & abah bangga dengan kejayaan aku and setiap sen yang mereka habiskan buat membesarkan aku berbaloi.

Ok lah, dah banyak sangat aku membebel dekat sini. Add Math pun aku tak  study habis lagi. Tadi aku sempat habiskan chapter Form 4 je. Yang chapter tahun ny punya, aku tak sentuh lagi. Aku ingat nak bangun awal esok. Dalam pukul 4 a.m macam tu nak study. Orang kata, time2 macam tu, otak kita fresh nan senang ilmu nak masuk. Eh, ak tau tak?? Hari tu, aku dengar ceramah. Dia kata, nikmat tidur adalah sekita 11 pm – 2 am. So,Mata pun sudah mengantuk and aku nak tidur… 





GOOD NIGHT……



Zzzzzzzz……..zzzzzzzzzzzzz…………..zzzzzzzzzzzzzzzzzz


Khamis, 12 Mei 2011

Anak-anak istimewa

         BersamaMU memaparkan kisah suka duka ibu bapa yang dikurniakan anak-anak yang istimewa dan kurang upaya. Sedih melihatkan tekanan jiwa yang terpaksa dihadapi para ibu apabila berhadapan dengan pandangan masyarakat yang mengaggap anak-anak ini pelik. Masyarakat yang sering berpandangan negatif dengan mengata, melihat dengan pandangan yang pelik dan menjauhkan diri daripada mendekati anak-anak ini sedikit sebanyak mengguris hati dan perasaan orang tuanya. Mengapa masyarakat kita hari ini sering memandang rendah akan kehadiran anak-anak yang istimewa ini? Mengapa kita tidak cuba mendekati mereka? Cuba bayangkan sekiranya kita berada di tempat mereka, pasti kita juga bakal merasai penderitaannya. Mereka tidak meminta untuk dilahirkan sedemikian rupa. Memang itu sudah suratan dan ujian yang Allah berikan kepada mereka sekeluarga. Ingatlah, Allah menguji kerana Allah begitu menyayangi hamba-hambaNya. Allah juga tidak akan menguji di luar kemampuan kita. Pasti ada hikmah di sebalik setiap kejadian yang berlaku. Maka, redhalah dengan apa yang dikurniakan kepada kita dan cubalah memandang sesuatu itu dari sudut pandangan yang positif. Marilah kita sama-sama membantu insan yang memerlukan...

Rabu, 11 Mei 2011

Nora Ellena

Hari ni aku jawab paper Bahasa Inggeris. Susah jugak la, especially for aku yang agak lemah dalam penguasaan Bahasa Inggeris ny. But, I just do all my best and I hope that I will get a good result sebab Mak, Abah, Ibu dan Cik Ani pasti ingin melihat kejayaan aku. Jika aku tidak mendapat keputusan yang cemerlang, pasti aku bakal menghampakan harapan mereka, kan? Aku akan pastikan yang semua itu tidak akan berlaku kerana sudah semestinya aku juga inginkan kejayaan di dalam hidupku. Aku hanya berusaha dan hanya DIA jualah yang menentukan.


Tadi aku follow cerita Nora Ellena. Cerita ny baru start semalam je. Setiap isnin-khamis jam 7ptg. Try la tengok. Best!!! Semalam, mula-mula aku tengok cerita ny, macam best je. Then, pagi tadi dekat sekolah kawan aku cakap cerita ny diadaptasi daripada sebuah novel. Bila aku follow lagi cerita ny tadi, Yes!!! I know that aku pernah baca novel ny. Baru aku ingat, novel ny la yang kakak aku suka sangat tu. Mengisahkan tentang Nora yang diminati oleh abang kepada seorang rakan sekelasnya. Sebelum Nora mengikut keluarganya berpindah daripada Johor kerana ayahnya yang bekerja sebagai polis ditukarkan ke tempat lain, Nora telah dipekosa oleh Seth Tan iaitu abang kepada rakannya sendiri. Setelah beberapa lama, Seth Tan bertemu kembali dengan Nora yang pada ketika itu telah menjadi tunangan Eid. Seth ingin memohon maaf kepada Nora, tetapi tidak tahu bagaimana untuuk memulakannya. Seth terpaksa memberitahu Eid mengenai ketidaksucian
Nora melalui surat dan Eid tidak menghilangkan diri pada hari pernikahan mereka. Kebetulan, Seth sengaja berada di tempa kejadian dan menawarkan diri untuk menjadi suami kepada Nora Ellena. Memandangkan Seth bukanlah beragama Islam, Seth telah menukar agamanya. Ingat!! Seth bukan menukar agama kerana Ellena. Sebenarnya, seth dah lama mendalami Islam. Kemudian, Seth pun berkhatan dan Nora Ellena selamatlah buat beberapa malam... Haha... Best jugak cerita dia. Plotnya disusun dengan begitu rapi sekali. Nak tau sambungannya?? Tengok lah sendiri cerita dia. Memang syok habis lah!! Bagi penggemar novel tu, belilah novel ni. Confirm x menyesal punnya la..haha

Eh, nak cerita ny. Sebenarnya, aku pun tak tau kenapa sejak kebelakangan ni aku selalu je sakit kepala. Kadang-kadang aku rasa nak demam. Panas je badan. Tak lama lepas tu,ok pulak. Kadang tu pulak aku rasa panas sangat. Bila aku sakit kepala, aku dah tak dapat nak fikir apa-apa dah. Sakit tu macam menyucuk-nyucuk setiap saraf dalam otak aku ny. Bila dah sakit kepala macam ni buat apa lagi?? Telan ubat dan tidur ajalah....

Selasa, 10 Mei 2011

Warkah buat ibunda tercinta

Mak, angah rindu rumah lama kita. Angah rindukan kehidupan kita yang dulu. Angah rindu untuk tinggal sebumbung dengan mak,abah,along, dan adik-adik. Angah suka sekolah dekat sini Angah memang nak bersekolah di sini. Tapi, angah memerlukan mak dan keluargakita di sisi. Angah nak belajar.. Angah nak berjaya dalam kehidupan. Tetapi, angah amat merindui suasana pembelajaran seperti dahulu. Angah rindukan bilik, meja belajar, kerusi, rak buku serta kesemua kelengkapan yang terdapat di dalam bilik angah dahulu.


Angah dah tak ada semangat nak belajar,mak. Angah rasa macam hidup angah kosong, sunyi dan sepi... Angah pun tak tau kenapa. Dulu, bila angah tak ada mood nak belajar, angah akan mencari hiburan dengan bermain dengan adik-adik dan sebagainya. Bila angah mengantuk pula, angah terus tidur tanpa mengulangkaji pelajaran pada malam tersebut kerana angah yakin, angah akan bangun awal keesokan harinya untuk menelaah pelajaran. Tetai,kesemua kebiasaan itu tidak dapat lagi angah praktikkan kini. Angah langsung tidak bersemangat. Angah jadi malas nak belajar, malas mengulangkaji pelajaran, malas untuk membuat kerja sekolah. Angah pun tak tau kenapa angah jadi macam ni. Angah dah cuba melawan perasaan, sikap-sikap yang bakal menghancurkan masa depan angah ini. Tapi, angah tak mampu...


Jika diberi pilihan atau peluang, hanya satu permintaan angah, mak. Angah hanya mahu hidup sebumbung bersama keluarga kita seperti dahulu. Angah hanya mahukan kehidupan seperti dahulu. Kerana angah berpendapat, angah lebih selesa berada bersama keluarga sendiri berbanding bersama orang lain. Mak, datanglah sini. Sewa rumah, mak. Kita tinggal bersama. Hanya buat sementara, mak. Sampai angah habis SPM je. Mak datang sini lepas Afiq habis UPSR pun tak apa sebab angah hanya boleh belajar, study dan ulangkaji dengan khusyuk bersama keluarga kita sahaja. Mungkin angah akan lebih bersemangat belajar sekiranya mak dan keluarga kita berada di sini, bersama-sama memberikan angah semangat untuk menamatkan pengajian.


Angah tidak memerlukan kelas tuisyen,mak. Angah hanya memerlukan sokongan dariada keluarga. UPSR dan PMR dulu pun angah tak tuisyen. Tetapi itu bukanlah satu penghalang bagi kejayaan, kan? Cukuplah dengan hanya melihat keluarga berada di depan mata. Mungkin juga angah tidak pernah berpisah dengan keluarga yang membuatkan angah tidak tegar hidup berjauhan. Tapi, hanya itulah satu-satunya permintaan angah. Datang la sini... Lakukan satu pengorbanan buat angah kali ini sahaja dan angah berjanji akan lakukan yang terbaik. Angah takut sangat sekiranya perkara ini berlarutan, ketenanngan angah akan terganggu. Kosentrasi angah di dalam pelajaran juga bakal tergugat. Angah takut angah bakal kecundang di dalam pelajaran...


Angah tak pernah berkata yang angah sayangkan keluarga kita. Angah juga tiddak pernah mempamerkan kasiih sayang angah terhadap kalian. Angah rasa malu bila nak wish Happy Birthday, Happy Anniversery, Selamat Hari Ibu dan sebagainya. Angah pun tak tau kenapa. Tetapi, ketahuilah yang angah tidah pernah melupakan hari-hari istimewa kalian. I don't know how to show my love. But,I just want you all to know that I'm really love my family...



                                                                                                                               With Love,

                                                                                                                                 SHAHIRAH

Isnin, 9 Mei 2011

First day exam

Tetibe jew along na balik dah.Tak tau la kenapa. Klau aku jd dia, ak x balik lg. Ye la, buat apa dtg jauh2 habiskan duit, x de manfaatnya pun. Macam x berbaloi je. Org suh dok cni lama ckit dia x mau... X puas rasanya jumpa dia. X sempat nak sembang panjang-panjang. Baru nak suruh dia ajar math yang matrices tu. Aku mana pandai pun. Ye la, mula2 masuk sini pun diorg dah habis belajar tajuk tu. Tapi, nak buat macam mana,kan? Dah dia nak balik, balik je la. Kalaulah aku boleh terbang, nak aja terbang balik rumah SP. Rindu dekat adik-adik... Jumpa budak-budak je, mesti terbayang muka depa. X pe, sabar Shahirah... X lama lagi. Sekejap...je.kau boleh lepaskan rindu kau tu. Dulu tu, aku dah macam x de semangat langsung nak belajar. Yang aku tau, aku nak balik. Aku nak duduk rumah, aku nak main dengan adik-adik.


          Hari ni juga aku start periksa pertengahan tahun. Susah jugak jawab exam BM tadi. Ye la, masuk komsas novel yg Form 4 pnyew. Mne nak ingat?? Tension betul aku jawab exam. Tapi, mudah-mudahan aku mendapat keputusan yang cemerlang lah. Ye la, periksa ny kan menjadi penanda aras di mana kita berada. Dgn PPT ny juga, aku dapat nilai dan manganggarkan sendiri apa yang aku akan dapat semasa Peperiksaan Percubaan dan SPM aku nanti...