Selasa, 12 Jun 2012

Terkilan!

Assalamualaikum...
Again, I'm gonnna story about my life at  Matriculation Collage.
Bukannya apa, just 4 panduan adik-adik yg bakal belajar kat matrikulasi ..

Pasal kulah tue, aku  tak nak lah nak cerita panjang lebar. Rasanyanya itu inisiatif korang sendiri kot nak masuk kuliah ke tak nak, nak dengar masuk telinga kanan keluartelinga kiri or  nak take note time pensyarah ajar kat  depan.

Yang aku nak cerita sekarang, about TUTORIAL!
For adik-adik yang tengah belajar dalam form4 atau form 5, akak nasihatkan belajarlah elok-elok!!!
Please jangan main-main!!
Kalau tak,  alconfirm bin sangat confirm korang akan mati kutu macam akak bila sampai matrikulasi.
Kat sini kita kena belajar sendiri, dik!
Tak adanya cikgu  yang nak tanya or kata
"Faham,kelas?"
"Hish kamu ni, itulah, time saya mengajar kamu tidur! Macam ni..bla..bla.."
"Hah, salah tu! Kamu factorise macam mana tu? cuba tengok betul-betul!"

Seriezly aku cakap, aku rindu gile that moment!
Time bila cikgu take care and sayang gilers at kita!
Cikgu confirm akan pastikan korang faham baru masuk chapter seterusnya.
Kat sini?
2 kali kuliah, means that 2 jam, dah habis satu chapter.
Tak faham? Rajin-rajinkanlah diri tu bertanya at kawan-kawan atau pensyarah.
Kalau tak? Mang korang akan ketinggalan!

Seriosly aku cakap, aku baru 2 minggu start masuk kelas.
And you guess what?
Aku dah start sakit otak sampai aku ada cakap
"Aku nak stop belajar kat Matrikulasi!"
Kenapa jadi macam tu?
Sebab aku langsung tak ingat basic and concept yang aku belajar kat sekolah dulu!

So, pada adik-adik sekalian, 
memanglah lepas SPM tu korang bebas,
flying  without wings..
And then bila korang dah  start masuk Form.6, Program Diploma, Asasi atau Matrikulasi,
confirm korang akan rasa  SANGAT MENYESAL sebab tak ingat and tak take note time kat sekolah.

Macam aku sekarang ni!
Bila masuk Tutorial, ak blurr!!
Expecially bila kelas Chemistry and Mathematics.
Lagi-lagi bila lacturar  ak uw gile tegas!
"Awak kena cepat! Awak sekarang ni dekat Matrikulasi! Bukannya sekolah menengah"
"Awak dekat sekolah dulu belajar apa? Basic pun tak ingat!"
Memang aku rasa nak nangis time tu jugak!
Seriously aku rasa MENYESAL sangat-sangat sebab main-main time sekolah menengah!

Aku rasa macam nak patah balik pergisekolah menengah, belajar sampai pandai and then baru datang sini balik.
Ingatlah adik-adik, sesal dahulu pendapatan dan sesal kemudian tak berguna lagi!

So, kepada korang yang nak ambik SPM, buatlah yang terbaik dan pleaselah jangan main-main.
Kita ni semakin tinggi belajar, semakin susah syllibus and semakin banyak yang kita tak tau!
Janganlah korang jadi macam akak ni!
Akak kena bukak buku rujukan SPM balik nak fahamkan betul2 konsep dan basic.

Eh, lupa nak cerita!
Kalau kat sekolah dulu cikgu yang bagi nota atau hand out, 
tapi bila kat matrik korang kena beli,kowt?
Tue pun pepandai la kome..
Rerainkanlah diri g kedai potostet tgk apa yang terbaru  ada kat situ.
Nota kuliah and what so ever semua ada kat situ.
kalau korang terlambat, again korang akan KETINGGALAN!

Duduk  sini memang kena alert!
Plaeselah jangan main-main..(dah berapa kali aku ulang ni? haha..)
Actually akak tak nak sangat korang jadi orang yang terpinga-pinga macam akak.
Dengan tak ada kawan lagi, dengan new environment lagi..
Take tim jugak lah nak survive.

Eh,  rasanya sampai situ dulu kot aku membebel..
Nanti aku update lagi  kisah-kisah aku kat sini.
4 those yang rasa tak bosan tu, teruskanlah membaca,ya?
Kalau rasa bosan or entry blog aku langsung tak best, anda boleh tinnggalkan blog saya sekarang..hehe
Buat apa nak paksa orang,kan?
Kita ni kena ikhlas dalam hidup!

Akhir kalam, 
jadilah manusia yang berguna dan ingat!
JANGAN MALU BERTANYA!!!

1 ulasan:

  1. sye rse trtarik ntok bce netry2 akk...lagi bpe minggu nk msok kmk niyhh..

    BalasPadam