Isnin, 4 Jun 2012

Kolej Matrikulasi Kedah



Assalamualaikum...
Hurm, rasanya dah lama aku x update blog,kan?

Rindu??
x kowt..hak3
Why??
Sbb ak busy dan tersangatlah busy....

Seperti tajuk diatas, aku sekarang ni dah bergelah pelajar kolej!
So, alconfirmlah jadual ak pack and tersangatlah x de masa untuk merewang..
Tapi aku ada masa untuk tidur!! haha...
Itu aku mang tak boleh ubah daripada dulu hinggalah kini...
Tidur tu merupakan rutin harian hidup aku.
Kalau tak tidur?
Aku sakit kepala kowt???
4 those yg dah kawan nan ak berabad lamanya, dia akan tau.
Siap diorang kata aku  dah terkena badi si Nazrul, 
hero dalam novel Prince Charming karya Ratu Bulan uw..haha

Oke la, masuk kepada niat  asl aku update blog tadi.
Actually, aku  na ctew cket pengalaman aku selama seminggu lebih kat KMK ny..


Minggu Pengurusan Pelajar Baru (MPPB)

Macam biasalah, ianya  lebih dikenali sebagai orentasi..
4 me, mppb tak lah seteruk orentasi yang biasa aku pergi atau macam latihan jati diri uwh!
Tapi, aku paling tak ska bila PF (pembantu fasilitator)  terjerit terlolong suruh kitorang cepat.
Siap marah2 cakap kitorang jalan terhegeh-hegeh la,lembab la...
Aku benci sangat coz aku antara orang terawal!!!
Kalau aku antara  yang terawal dgr perkataan-perkataan macam tu,
apatah lagi rakan-rakan di belakang aku.

Hey, pliz be profesional lah!!!
Kitorang bukannya budak darjah 1 ataupun Form 1 yang kne arah buat itu ini.
Cakap  slow2 tak boleh ke?
Aku pun pernah urus budak2 orentasi..
So, pada aku, manusia ni kne main dgn psikologi je.. 
jangan buat orang tertekan.
Let us breath for a while...

Tapi, aku tak ada  la nak salahkan akak2 and abg2 ni...
Aku tau, dulupun diorang kene cam kitorang gak..
Atau lebih teruk lagi!
So, ini kes cam balas dendam r gak, lbey kurang!
Aku un pnah praktikkan kat budak2 orentasi Form.1 nan dak2 freshie kawad PPIM! haha..

The most interesting part dalam mppb,
time senamrobik atau senamtari setiap pagi.
Aku suka giler tgk pf2 yang uat senamrobik at atas pentas uwh.
Dahsyat kowt???
Seragam je.. cantik!!
Macam menari pun ada...
Aku pasti tersenyum setiapkali melihat gelagat abang2 dan kakak2 ku di atas pentas..hehe
Bukan na focus,kan? Isk3... =)

Part yang paling tak mengantuk sekali,
time 
Forum Budaya Belajar
from alumni kmk.
Fullamakkk...cayalah!
Ex-student kmk smuanya hebat2!
Pakat2 dah berjaya dalam kerjaya masing-masing.
Aku rasa, mesti ramai yang stuju time forum malam tu tak mengantuk langsung,kan?
Best aja dengar pengalaman diorang  study,
tips2 yang diberikan, nasihat..
Insya-Allah, akanku jadikan panduan buat menjalani hari-hariku disini.

Korang nak tau x???
Kebetulan time mppb, result semestar 2 kluar.
So, ak lihatlah wajah2 keriangan dan kebanggaan kakak2 n abg2 pf  melihat keputusan mereka.
Yg aku tabik spring uwh, mejoriti yg aku tanya, diorang akn jwb:
"Alhamdulillah, 4 flat..."
atau
"Alhamdulillah, cukup2 makan je, 3 pointer dan keatas..."

So, aku boleh rumuskan kat sini, akk2 n abg2 pf  pepandai kowt?
Atau kehidupan dan pembelajaran di matrikulasi tidaklah sesukar yang digambarkan?
But, of course lah  4 those yg study hard,kan?

Kalau x silap ak, 
abg Aizad!
Dia dpt 4 flat..
and u guess what?
Dia  dpt 4 flat every ujian.
Dlm UPS and PSPM!!
Memang dahsyat r uwh,an?
And we can call him MR.4 FLAT!!!
Ya Allah, macam mana lah dia study,kan?
Apakah  yang mendorongnya mendapat keputusan yg terbaik?
Adakah aku mampu menjadi sepertinya???

Overall, MPPB memang best!
Rasa sayu pulak hati time majlis penutupan uwh..hehe



Bermulalah kehidupan di KMK

Semalam, aku dah start kuliah.
Memanglah ada beberapa subjek yg belum belajar and just berkenalan,
tapi ada gak yg berkenalan just  a few minutes and then, terus masuk  pmbelajaran.
Walaupun semalam first day,
aku dah rasa otak aku berat sangat!
Mungkin sebab dah lama tak belajar,kan?
ataupun sebab jiwa  tak kena!

Belajar kat sini..
Time kuliah!
Of  coure lah pensyarah mengajar, kitorang just dengar and take note..
Tak faham un uat2 faham je la, pensyarah bukan nak tumpu one by one mcam dlm kelas!

Tapi, ada la  Study Guide yg boleh membantu kalo x  sempat  take note time kuliah.
Satu buku, RM10..
Kalau byk subjek???
Aku bukanlah kedekut, sbb aku tau semua tu ilmu.
Tapi.. entahlah!
Aku bkanlah dari kalangan yang kaya raya and boleh sesenang  beli this and that macam uwh je!
Bila kne uat sesuatu yang melibatkan wang, aku bukan takat fikir beruluh  kali, malah beratus  dan beribu kali!
DUIT....
Daripada dulu sampailah  sekarang, aku sentiasa ada masalah dengan duit! :'(


Aku tau niat aku ke sini nak belajar,
untuk menjamin masa hadapanku.
Tapi, tetiba aku rasa macam keputusan aku tak betul!!
Mampu ke aku belajar dan terus berada disini?
Mampukah aku mencapai keputusan yang dibanggakan?
Sanggupkah aku menghadapi cabaran sepanjang aku berada di sini?
Ya Allah...aku semakin buntu!

Mungkin faktor persekitaran dan kawan-kawan baru antara puncanya.
Tapi...entahlah!
Aku harap aku bisa menghadapi cabaran dan godaan yang menghasutku supaya keluar daripada kehidupan di kmk.
Namun begitu,akanku kuatkan semangat  agar aku  terus berada di sini,
melakar harapan, semangat dan impian untuk ke peringkat yang lebih tinggi.
Tak mungkin untukku melakar kedukaan ke wajah orang tuaku.
Tak mungkin untukku menghampakan mereka...
Tak mungkin juga aku biarkan duit  mereka habis bagi menampung keperluanku...

Ya Allah,
Adakah ini sememangnya tempatku?
Tempat dimana kanku mulakan langkahku?


__________________________________________________________




Macam-macam nak kena beli kat sini... Duit... keluarnya bagaikan air yang mengalir....  Adakah aku akan menyusahkan orang tuaku lagi???

12 ulasan:

  1. hidayah ismail7 Jun 2012 8:10 PTG

    gud luck my junior..do the best..dlu kitorg pn cm 2 gak..akak knal abg2 n kak2 fasi adik..majoritinya kwn2 akak..enjoy matrik life..

    BalasPadam
  2. Tq akk senior! hehe...
    Alamak, akk jgn g tau depe,tau! haha..
    Insya-Allah,drpd apa yg sy explore drpd blog2 ex-student kmk, mejoritinya cakap kmk best!
    Saya akn cuba biasakan diri agar kehidupan sy disini juga BEST seperti mereka.. :)

    BalasPadam
  3. owh...bdk kmk...
    z senior nurisha lah.. haha..

    - q

    BalasPadam
  4. hai.kita sama batch.next sem sy stay modul 2 tp tukar kuliah la pulak.btw, mr 4flat tu nma dy aizat abd rahman.sy dh knal dy lama.dy ex KSAH main trombone n pemforum terbaik kedah msa tu.dy mmg pndai gifted.now he's taking medic kat usm :)

    BalasPadam
  5. TAK NAMPAKLA MCM MANA NAK BACA,

    BalasPadam
  6. AKU PON TAK NAMPAK, PINK SEMUA

    BalasPadam
  7. Hai saya nak tanya sikit. kalau kat kmk ni nak outing masa hari mnggu selalunya pelajar akan pegi mana ye? and ada ke bas yg disediakan?? kalau ada selalunya pukul brapa? mintak tolong sngat2 dapat jawab. terimas :)

    BalasPadam
  8. Assalammualaikum , perlu kea bawak stok makanan ?? 1 Bilik air 1 dorm kea satu aras 1 bilik air besar ? Perlu kea bwak laptop and printer ?? Pendrive ?? One more ! Boleh bawak teddybear takk ?? 😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni nak msok kmk jugak kehh??

      Padam
    2. Jumpa nanti kay, haha

      Padam
  9. hurmmmm..pehpehpehhhh...ni yg makin cuak manggi niyhhh..buat cheq debor nak msok kmk..takutttt..dri full melay to full englishh...bio..fiz..kim..jmpe lagi...arab dh gugur..arghhhhh..this entry make me...tooooooo cuak nanasssss..

    BalasPadam
  10. Ahli jpp kene tukar bilik lain ke?x best la camnie

    BalasPadam