Isnin, 20 Februari 2012

Pabila ku berbohong...

Setelah berapa lama x ada idea nak menulis,
kali ny ak na  ctew satu  pengalaman time ak balik lg a.k.a my  home sweet home.. ngee~~
Cerita ny berlaku dalam perjalananku ke  Sg. Petani..
Lumut-Sg.Prtani
Begitulah yg ditujukkan  pada tiket bas..haha

Ceritanya begini :

Petang tue, lepas kelas  Add Math,  aku terggesa-gesa balik rumah Cik Ani untuk  pack my thing.. Almaklumlah, nak balik rumah.. Tp satu benda  pun ak x pack  agy.. x de aura nak balik  umah kowt?? hak3
Kalau x silap, aku balik  4 Raya Aidiladha.. Tolong betulkan  if aku silap yew, kawan2???
Syukurlah, Farah Aqilah  sudi menghantarku ke stesen bas Lumut.. Mak Cik aku dah balik kampung time uw.. 
 "Naseb la ada kau, Farah.. Kalau x, tak tau la apa nasib aku" bicara  ikhlas dari  haty ny.. ahaks!!
 Lepas Farah hantar aku, dia pun balik rumah.. Yg terharunya,  time uw hujan renyai-renyai.. Kredit again to my fwen coz sudi bersusah untuk  rakannya ini...

 Maka, bermulalah pernantianku keseorangan di dalam renyai hujan menanti bas  yg x kunjung tiba...
Eh, lupa nak bagi tau. Aku naik bas Transnasional. But, I'm really  hate nek bas nyh coz dia singgah  Kuala Kangsar  dulu.. So,  perjalananku menjadi bertambah panjang.. But, kali ny aku terpaksa naik jugak sbb time ny  kan time perayaan.. So, kalau aku nek bas  Sri Maju n  berhenti kat Butterworth, masalah la pulak na naik bas rapid ke SP. x pepasal kang ak kne berdiri  sepanjang perjalanan sprt pengalamanku suatu  ketika dahulu... Satu  perkara ygg aku suka dgn  bas Transnasional, ianya  sunggguh selesa!! Tambah-tambah lagi kalau dpt buisness class pnyew bas.. Naseb la uw..ngee~~ ak pnah  nnaik 2 kali jeww.  Tp, cayalah!!! superb!

Eh, mcm  lari tajuk  asal  je?? Baiklah, kembali pada penipuanku sebentar tadi..

Time aku tengah tunggu  bas, adalah satu motor ny. Berhenti  betul2 depan aku.. Yg bwk moto tue lelaki.. Blakang  dia  pompuan..  Dari gaya mereka, aku agak diorang  suami-isteri.  Then, si isteri  pun turun.. Berlari-lari anak bagi megelakkan hujan... Then, dia mengeluarkan sesuatu drpd sweather dia..
Guess what???




    BABY...





ak un terkejut... But, no  wonder la.. Dia nak lindungi  anak  dia drpd kena hujan.. Kebetulan bas dah sampai.. aku pun naik la..
Lebih kurang 5 minit kemudian, lelaki tadi naik dan tercari-cari nombor kerusi... Then, dia berhenti kat sebelah aku.. Aku  cuak jugak sbb aku mang  tak suka duduk sebelah lelaki  dlam bas.. nak tidur pun takut2 je..
After that, the lady with the  baby tadi pun naik.. Duduk sebelah aku. Then, dia salam husband dia, n the husband pun turun.. Maka,  bergeraklah bas tersebut ke destinasi...

A few minutes later, akak tue  un tegur aku..

"Adik  nak pi Sg. Petani ka?" tanya akak tue. ak un  layan jew larh.. aku unn boring,kan??
"Ya,kak.. Akak nak pergi  SP jugak  ke??"
"Kak  nak balik rumah mak kak la  d taman keladi  nuuh" jawabnyew   lagi. Then,  aku tau diew mang  pure Kedah..hak3
"Owh, dekat la.. Sy dok ***" jawabku lagi
"Adik dok sini,kat mana?" tanyanya lagi. Alamak.. ramahlah pulak akak ny.
"Dok dalam  kak.. A22.."
"Belakang sekolah tu, ka? kak  dok A19.."  oke, skunk ak  da tau  dia wife navy..
"Haah,kak. " jawabku ramah..
"Kak ny baru pertama kali ja naik bas ni.. Tue yg tanya adik nak p mana.. Takut salah naik bas pulak. Selalunya kak dok merempit  ja dgn abah dia ni, balik rumah. Ni, dah ada budak ni kesian pulak nak bawak dia naik moto.. La ni pulak dok kerap hujan.. Abang  ikut belakang ja la.." tambahnya ramah
Aku yg kehabisan modal diam aja.. x tau nak cakap  apa dah.

"Adik kawin dgn navy jugak, ka??"  Gulp!! Soalan cepumas  tue.. Aku na  jawab apew nyh.. Any idea?? Untuk mengelak daripada  kena explain panjang  lebar  cerita why aku duduk nan mak  cik aku dan  sebagainya, maka inilah  jawapanku...

"Haah,kak. Sy pun baru ja pindah  situ. Tapi, kerap jugak la naik bas balik rumah. Abang selalu  kena kerja luaq.." haha.. Bagaikan rama-rama sedang berterbangan di dalam hatiku.. Lawak gilew.. Aku da kawen?? uhuk3..
"Oh, ya ka?? Selalu kena tinggai la ni? Kak pun ingat nak balik kampung kali ni lama sikit la..Pasai abang kena pi kursus mana tak tau sebulan. Boring eyh.. dok  rumah sorang2. kita pun bukan kenai  sapa lagi" tambah akak tue ramah.. 

Aku pu mula lew cakap kedah with this akak.. Almaklumlah, lama x praktis.. Time aku dok Sik,  lupa terus  ckap  KL.. Dok sana  seminggu punn cukup la.. Diowg lew gelarkan aku cam uw.. "DAK KL MASUK KG"  haha.. gelaran aku dulu, uwh!! Bila aku dah tak tau nak cakap apa2, aku pun senyap je la sambil main dengan anak dia..

"kak, meh sini saya pegang dia . Kesian kak lenguh dukung dia dari tadi" pintaku  sambil menghulurkan tangan. Pabila anak itu berada di pangkuanku, maka mulalah ak men2 nan  diew.. Tampaku sedari  akak itu sedang 'memerhati'kan ku.. hak3..

" Adik ny suka  sangat main denngan Alia, tak  ada apa-apa lagi ka??"  soal that lady. Oke, aku paham maksud 'tak ada apa-apa uw'. Maklumlah.. aku an da kawen?? Hak3..  No wonder la aku suka  men nan anak diew.. Adik aku an kecik agy?? Lagipun,  aku mang minat  budak2 kecik  ny..

"Tak, kak...  Dok jaga ni.. Tak mau bagi lekat awai2.. Ingat  nak sambung blajaq  dulu..  Satgi nak belajaq susah.."  hak3.. aku tipu lagi.. x  tahan betul.. aku sedang men'jaga'  rahimku  daripada terisi.. hak3...
* gelak guling-guling

"Hurm, elok la tu. Kak pun dulu blajaq di politeknik.. Habih belajaq ja, terus orang mai mintak.. Pas tu, keluaq la hat ni. Nak belajaq lagu mana? Nak tunggu hat ni  besaq, satgi keluaq hat  lain pulak.." Jawab that akak penuh perasaan..  hak3.. Lawak betul.. Cube korang  imagine orang kedah cakap.. hehe.. Lawak sungguh!!!

Aku pun mengiakan sambiil mengangguk kepala dan tersenyum... Hak3... Lawak2.. Then, kitowang tido.. Kalo sembang pun, biasa2 je.. Nothing intresting...  

Actually, ada agy.. Tapi malaz la na menaip.. Dulu,  time aku citew kat kawan2  sekelas, depa semua  ketawa!! hak3.... x penah2 aku uat  diowang ketawa cam uw.. Selalunyew aku uat  diowaang marah jew.. ngee~~~
Yg  tak tahan uw, Farah yg 'brutal' dan 'innocent girl' ub ketawa..hak3..

p/s : To  that akak yg mungkin  terbaca this entry, I'm  so  sorry.. x terniat pun nak nipu.. Just nak rasa mcm mana perbualan org2 yg da 'kawen' nyh..hak3...

Ok, Farah.. Kamu glamour dlm entryku kali nie.. hak3


 Bagaimana ya jika kita 'berkahwin' sebelum waktunya?









Tiada ulasan:

Catat Ulasan